Kungafamiljen hängs ut i tysk skvallerpress

Hovet: Det är tyvärr inget nytt

NYHETER

BERLIN

Den svenska kungafamiljen är högvilt i tysk skvallerpress.

Förra veckan toppades flera tyska skvallertidningar med påhittade historier om att bland annat kungen och Silvia ska skiljas.

– Den tyska skvallerpressen gifte bort kronprinsessan redan när hon var fem år, säger Elisabeth Tarras-Wahlberg, hovets presschef.

– Jag vill minnas att det var med Ingemar Stenmark.

Kungaparet ska skilja sig – och prinsessan Madeleine har därför tappat tron på kärleken och gjort slut med sin pojkvän.

Och kronprinsessan Victoria får hjälp av en psykolog för att klara alla familjekriser.

Det är vad som stått att läsa i den tyska skvallerpressen under de senaste veckorna.

– Den tyska skvallerpressen har i alla år hållit på och skrivit så här. Det är tyvärr inget nytt, säger Elisabeth Tarras-Wahlberg, hovets presschef.

Rykten om skilsmässa

De senaste veckorna har de tyska skvallerjournalisterna påstått, mer eller mindre detaljerat, mer eller mindre fantasifullt, att det svenska kungaparet ska skilja sig. De lever redan i olika lägenheter på Drottningholm, att de bara träffas när plikterna kräver det, har det skrivits.

Beroende på vilken tidning man läser har detta lett till att prinsessan Madeleine antingen vill gifta sig omedelbart eller har gjort slut med sin pojkvän, att hon går ut på disco varje kväll, att hon slutat att bry sig om skolarbetet och så vidare.

Kronprinsessan Victoria har tagit så illa vid sig av

familjekrisen att hon behöver psykologhjälp. Tre gånger i veckan kommer en psykolog till Drottningholm.

Detta också därför att hon slits mellan sin önskan att leva ett normalt familjeliv tillsammans med Daniel Collert och sina plikter som kronprinsessa och blivande drottning.

”Får inte avslöja sina källor”

– Det svåra med den här typen av skvallerpress är, att det är svårt att göra någonting åt det. Ibland, när de har de gått över alla gränser, har kungaparet funderat över om det inte går att vidta åtgärder.

– Det svåra är då, att tidningarna hänvisar till olika källor som man inte behöver, inte får, avslöja. Och då står ord mot ord. Och det är svårt,

faktiskt, att hävda att rena lögner också är förtal, säger Elisabeth Tarras-Wahlberg.

Kungafamiljen är inte okänslig för vad som skrivs:

– Det är klart att de reagerar. Alla som blir utsatta för förtal reagerar, blir ledsna, säger Elisabeth Tarras-Wahlberg.

Per-Iwar Sohlström, Asbjörn Svarstad