Smugglarna övergav dem

Fartyget kördes på grund nära Cannes

NYHETER

Ett Kambodja-registrerat fartyg med drygt 1 000 kurdiska flyktingar från Irak kördes på grund bara 20 meter från en populär strand vid franska rivieran.

Tidigt på lördagsmorgonen upptäcktes fartyget i St Raphael, mitt emellan kändisparadisen St :Tropez och Cannes.

Enligt franska myndigheter har båten avseglat från Grekland eller Turkiet. Cirka 300 små barn fanns ombord och flera av kvinnorna var helt nyförlösta. Många av flyktingarna var i mycket dåligt skick, uppger BBC.

Kaptenen och besättningen tog sig snabbt i land och försvann i gryningsljuset, sedan de hade satt fartyget East Sea stadigt på grund 20 meter från stranden på en plats mellan Cannes och Saint-Tropez.

Inga uppges ha skadats

Ingen ombord var skadad, även om kurderna från Irak och Turkiet var hungriga och törstiga. Ett hundratal av dem tog sig till land i det grunda vattnet och gjorde upp en eld på stranden i morgonkylan. Några gick upp till villor i närheten, väckte invånarna och pekade ut mot vattnet, där fartyget syntes. ''Help. United Nations'', sade de.

Myndigheterna inledde en större aktion med polis och brandkår. Läkare hissades ned på däck från en helikopter för att undersöka hälsotillståndet innan flyktingarna fick gå i land.

- De bor hopträngda under förskräckliga omständigheter utan hygieniska möjligheter. Det är skandalöst att människor ägnar sig åt sådan människosmuggling, sade en tjänsteman, Daniel Canepa efter ett besök på fartyget.

300 barn ombord

Ombord fanns 300 barn, av vilka tre fötts under färden.

Polisen kom fram till att kapten och besättning var grekisk medan ägaren till fartyget troligen är en syrier. En tjänsteman sade att målet för färden troligen var Italien men att fartyget kommit ur kurs.

En av flyktingarna sade att alla ombord betalat mellan 5 000 och 10 000 kronor för resan.

Flyktingarna skulle föras till en marinbas i närheten.

- Somliga av dem vet inte ens att de är i Frankrike, sade den lokale borgmästaren Georges Jinesta.

Den franske inrikesministern Daniel Vaillant fördömde smugglarna:

- Detta visar vilken kamp vi måste föra mot människosmugglarna, dessa exploatörer av mänsklig olycka. Det måste ske på europeisk nivå, men Frankrike skall göra allt vi kan, sade han till radiostationen France-Inter.

Oroade av flyktingströmmen enades de ansvariga EU-ministrarna tidigare i februari om att skapa en gemensam politik för immigration och asyl.

aftonbladet.se ( )