Han skulle gripas på flygplatsen

Aftonbladet har kartlagt jakten på Trustormannen Joachim Posener

NYHETER

Poliserna följde varje steg Joachim Posener tog.

De visste att han planerade en resa till Barbados med en kvinna.

Posener skulle gripas när han mellanlandade på Londons internationella storflygplats Heathrow.

Utredarna kände till vilken flight paret skulle ta från Tel Aviv, de hade sett bokningslistor och biljetter med egna ögon.

Polisen hade jagat Posener över hela världen sedan han försvann i november 1997 utan att vara riktigt nära honom.

Men nu i september förra året hade plötsligt en möjlighet dykt upp.

Tillslaget skulle ske blixtsnabbt vid mellanlandningen i London – Posener skulle inte få en chans att försvinna i folkmyllret på jätteflygplatsen Heathrow.

Men den israeliska kvinnan, en tillfällig älskarinna som Posener träffat genom affärsbekanta i Tel Aviv, hoppade av resan.

Semestern ställdes in och besvikna utredare tvingades konstatera att han kom undan, utan att ha haft en aning om hur nära han var att åka fast.

Lika gåtfull som Bergling

Poeseners gåtfulla försvinnande har blivit en myt, det har skapat rykten och spekulationer som för tankarna till berättelserna om spionen Stig Berglings år på flykt.

Han ska ha plastikopererat sig, han påstås ha umgåtts med maffian på Sicilien, han har synts med en drink i handen på en bar i Bangkok.

Men faktum är att polisen vet betydligt mer om var Posener har befunnit sig än vad som varit känt.

Aftonbladets kartläggning visar att han de senaste åren rört sig mellan Tel Aviv, London, Stockholm och Barbados.

Det var på Barbados, på lyxhotellet Treasure Beach, som Posener befann sig då journalisten Gunnar Lindstedt i Svenska Dagbladet avslöjade att polisen undersökte turerna kring köpet av Trustor.

Det var den 31 oktober 1997 och Posener, hans flickvän, hans då femåriga dotter och en barnflicka beslutade i all hast att åka hem.

Hålet i kassan skulle döljas

Dagen efter checkade Joachim Posener in på rum 604 på Richemont hotel i Genève. Han träffade sin kusin Thomas Jisander, en av de åtalade i rättegången som just nu pågår.

290 miljoner hade tagits ut ur Trustor, bland annat för att finansiera köpet av företaget, och de skulle försöka låna pengar att dölja det stora hålet i kassan, något de misslyckades med.

Samma dag kom Poseners flickvän och barnflickan hem till Stockholm. På Poseners order åkte de direkt till Jisanders lägenhet i Vasastan för att tömma den.

Men polisen hade redan varit där och bytt lås och de unga kvinnorna fick ringa efter en låssmed.

Försvann i Genève

I ett förhör berättar mannen:

– De sa att de varit på Barbados och att de kom via London. De hade inga svenska pengar utan ville betala med amerikanska dollar.

Men låssmeden var tveksam. Det stod ett namn på dörren, helt andra på flickornas legitimation. De ringde upp Jisander på hans mobil, han pratade med låssmeden som sedan låste upp.

Polisen tappade Posener ur sikte efter Genève. Han häktades i sin frånvaro, det gick ut internationell efterlysning efter honom.

Det är dyrt, mycket dyrt, för en person som jagas över hela världen att hålla sig gömd.

Men Posener hade mycket pengar. Han hade redan i september anat att bubblan var på väg att spricka och ringde då en 37-årig kamrat i Stockholm som fick order att åka till Genève och hämta motsvarande 18 miljoner Trustor-kronor från en bank.

En svensk valutahandlare i Genève såg till att tillgångarna på kontot omvandlades till sedlar i svensk och schweizisk valuta som lades i vita kuvert.

37-åringen stoppade ner kuverten i en ryggsäck och tog ett plan till London. På Heathrow väntade Posener som snabbt tog hand om ryggsäcken och försvann.

37-åringen har i förhör sagt att han inte tyckte det var konstigt att bära omkring på 18 miljoner. Att 300 000 från Trustor en kort tid senare sattes in på hans systers konto förklarar 37-åringen med att Posener länge varit skyldig honom denna summa.

Det började snart gå rykten om att Posener, som är judisk, gömde sig i Israel. Där hade han vänner och bekanta som kunde hjälpa honom att hålla sig undan.

Han hade långtidshyrt en lägenhet i Tel Aviv innan härvan avslöjades men den vågade han inte använda.

Fick upp ett hett spår

Våren 1998, nästan ett halvår efter flykten, fick den engelska privatdetektiven Peter Steger upp ett hett spår.

Peter Steger har över 20 års erfarenhet från Scotland Yard och driver detektivbyrån Crown central one i Portishead.

Trustors nya ägare anlitade honom i första hand för att spåra de försvunna pengarna men även för att leta efter Posener.

– Via mitt kontaktnät fick jag veta att han bodde i Tel Aviv och att han reste mycket, säger Steger i dag.

Spåren ledde till ett radhus i en förort till Israels huvudstad. Där han bodde tillsammans med sin unga flickvän.

– Huset tycks ha varit mer en bas än en bostad. Posener och hans flickvän reste mycket. Vi har belägg för att han har varit på Sicilien och i Brasilien. Men framförallt på Barbados, några gånger i Stockholm.

Uppgifterna om Poseners bostad nådde även svensk polis. I februari 1998 var överåklagare Bo Skarinder, som leder Trustorutredningen, mycket optimistisk. ”Han kan gripas i morgon”.

Men Posener tycks ha anat oråd och åkte med flickvännen till Barbados, ett land som Sverige saknar utlämningsavtal med. Enligt uppgifter till Aftonbladet var han där över ett halvår innan han återvände till Israel.

Den 15 september 1999 fick Steger ett trovärdigt tips om att Posener skulle åka från Tel Aviv till Stockholm via Köpenhamn.

Privatdeckaren tipsade sin gode vän kriminalinspektör Knud Vogensen i Köpenhamn som i sin tur larmade svensk polis.

Några veckor senare fick länskriminalens underrättelseavdelning ett tips om att Posener synts på Östermalm.

– Det var en bekant till Joachim som ringde och sa att han var på besök. Vi bedömde det som trovärdigt och skickade ut spanare. Men det gav ingenting, säger en polis.

En utredare säger att polisen fått ”starka indikationer” på att Posener besökt Stockholm flera gånger. Hans dotter bedöms vara hans svaga punkt och polisen har haft henne under uppsikt vid hennes födelsedagar för att se om Posener skulle dyka upp.

Rikskriminalens förre chef Tommy Lindström fick av en källa i den undre världen ett tips om att Posener i december 1999 vistades i en lägenhet i Vasastan. Spaning sattes in, dock utan resultat.

Betalar alltid kontant

Polisen vet också att han flera gånger bott på Claridges, Londons kanske mest exklusiva hotell, som han är påtagligt svag för. Men det är information polisen fått först i efterhand.

– Vi vet också att han varit i Västindien flera gånger. Joachim rör sig mellan Tel Aviv, London, Stockholm och Barbados, säger en utredare.

Ett stort problem för polisen är att Posener betalar allt kontant. Hade han haft kontokort hade det gått att spåra. Han förändrar även utseendet; någon gång har han varit långhårig, vid andra tillfällen snaggad.

– Joachim är försiktig. Men han är svag för damer. Vi vet att han rört sig med flera olika kvinnor som han gett pengar. Kanske kommer någon av dem att bli förbannad och ge oss den avgörande ledtråden, säger en polis.

Den 22-åriga kvinna som Posener rymde med är hemma i Stockholm igen. ”Hon trivdes aldrig i Israel”, säger en källa. Hon säger själv att hon varit hemma i tre år, men polisen tror att hon var med honom fram till för bara några månader sen.

Nyligen fick polisen ett nytt tips om Tel Aviv som betraktas som mycket hett. Utredarna har än en gång vänt sig till polisen i Israel och bett om hjälp, men ännu inte fått något svar.

Detta spår, som utredarna inte vill avslöja några detaljer om, bedöms vid sidan av mellanlandningen i London vara det starkaste som har funnits i jakten på Joachim Posener.

Han nya gömställe är av allt att döma avslöjat.

Så tömdes Trustor på 770 miljoner kr

Oisin Cantwell