Fullsatt X2000 spårade ur

NYHETER

Gnistorna sprutade och resenärerna blev ordentligt omskadade när ett fullsatt X2000 spårade ur strax före halv nio på söndagskvällen.

Fjärde vagnen på tåget hamnade vid sidan av spåret, som nu blockeras.

Oscar Widlund, 20, befann sig på tåget när de spårade ur.

- Vi körde över en cykel i Norrköping. Den hängde kvar under vagnen en stund. Det dundrade och smällde en hel del i fjärde vagnen där jag satt, säger Oscar till Aftonbladets nättidning.

- Strax före Mjölby gick först axeln av på tre ställen här i vagn fyra. Det sprutade eld och gnistor utanför och började skaka ordentligt.

Oscar Wilund är flottist och kock på flottans segelfartyg Skonett. Han var till Karlskrona i det fullsatta tåget när olyckan hände.

- Det var en dam inne på toa som blev ordentligt omskakad och prylarna flög härinne.

När banan hade säkrats framåt 23-tiden på kvällen flyttades passagerarna till ett tåg som körde dem till Mjölby, där de fick vänta in ett extrainsatt tåg mot Malmö.

På SJ och Banverket är tacksam att det var kvällens sista tåg.

- Vi har via vår ledningscentral fått reda på att ena axeln gått av spåret vid Lindekullen söder om Mjölby, säger Ulric Gunnarsson, chef för bandriftsledningen södra banregionen till Aftonbladets nätupplaga.

- Vi vet ännu inte hur olyckan gått till. Men det finns dubbla spår vid platsen. Det kommer att ta tid att flytta tåget, men vi kan sannolikt köra förbi på andra spåret senare.

Det var söndagskvällens sista persontåg som spårade ur. X2000 lämnade Stockholm klockan 18.18.

- Det är glest med godstrafik denna natt, så urspårningen ställer sannolikt inte till med några större trafikproppar, säger Gunnarsson.

Caroline Olsson