Parkinson-sjuk botad av innedrog

Skakningarna upphör när de sjuka tar ecstasy

NYHETER

LONDON

Ecstasy som botemedel mot Parkinsons sjukdom - är det verkligen möjligt?

Ja, forskarna är nu allt mer övertygade om att den förbjudna drogen innehåller svaret på gåtan om den "obotliga" sjukdomen.

Aftonbladet berättade i torsdags den sensationella historien om britten Tim Lawrence, som genom en ren slump upptäckte att ecstasy hjälpte mot hans svåra form av parkinson.

Den förre stuntmannen, akrobaten och fallskärmshopparen utvecklade parkinson vid 34 års ålder. Hans liv delades in i två delar: antingen var han helt förlamad, eller också tog han parkinsonmedicinen L-dopa som ger okontrollerade ryckningar och spasmer.

Fick total kontroll över kroppen

För tre år sedan provade han ecstasy på en nattklubb - och efter en halvtimme hade han fullständig kontroll på kroppen. Han märkte inte ett spår av sjukdomen, och effekten höll i sig till nästa morgon.

- Det var som vägen till Damaskus. Jag tittade på min kropp och såg att skakningarna försvunnit. Jag kände en fantastisk mjukhet, jag var fullständigt normal igen, berättar han i Time Magazine.

Tim trodde att det hela var en märklig tillfällighet. Men han hade kommit på något som idag ger läkarvetenskapen hopp om att kunna bota den oförutsägbara sjukdomen.

Rör sig som om han vore frisk

Sedan brittiska BBC gjort en tv-dokumentär om Tim Lawrence har två ledande parkinsonforskare, professor Alan Crossman och dr Jonathan Brotchie från Manchester, startat en heltidsundersökning om varför ecstasy har denna okända effekt.

I dokumentären ses den otroliga förvandlingen tydligt: efter att ha tagit drogen är Tim förmögen att göra gymnastiska övningar och röra sig som när han var frisk.

Forskarna Crossman och Brotchie försöker nu hitta en medicin som imiterar ecstasys goda egenskap - samtidigt som den utesluter de farliga effekterna, såsom skador på hjärncellerna, depressioner och minnesförlust. De tror att de ska kunna ha ett medel färdigt för testningar inom ett år.

Parkinson uppkommer av brist på hjärnkemikalien dopamin. Standardmedicineringen är L-dopa, som bryter förlamningen men i stället skapar ryckningar i kroppen.

Borde inte påverka muskelrörelserna

Ecstasy är en amfetaminliknande drog som innehåller "lyckoämnet" serotonin. Läkare över hela världen har länge misstänkt att serotoninet har någonting med parkinson att göra, men har inte kunnat lista ut exakt vad. Serotoninet borde inte kunna påverka muskelrörelserna.

Men sensationellt nog visar scanning av Tim Lawrences hjärna att ecstasy och dess serotonin hjälper mot hans parkinson - utan hjälp av L-dopa.

En jättechans att läsa mysteriet

Det innebär att den saknade länken finns där, den som kan ge en idealisk kombination av dopamin och serotonin. Forskarna har plötsligt fått en jättechans att lösa mysteriet parkinson.

Tim Lawrence hjälper förstås till så gott han kan, men säger att han inte vill ta ecstasy mer än två gånger i månaden.

- Det är ett overkligt tillstånd, tog jag det för ofta skulle jag inte få någonting annat gjort. Dessutom löper jag alltid risken att bli arresterad, det handlar ju om en illegal drog, säger han.

Peter Wennman, London