”Ge oss en ministerpost – eller klara er själva”

Miljöpartiet kräver betalt för stödet till socialdemokraterna

NYHETER

Ministerpost i nästa regering - annars inget stöd.

Miljöpartiet har tröttnat på att stödja regeringen i kulisserna och kräver att bli insläppta i regeringen.

Och socialdemokraterna är inte helt avvisande.

Miljöpartiet är tillsammans med vänsterpartiet är viktiga samarbetspartners för regerande socialdemokraterna.

Men mp har nu tröttnat på att se deras egna förslag och idéer förvandlas till propositioner underskrivna av socialdemokraterna.

– Vi har fått fram exempelvis skatteväxling men får inte full credit och resurser som det innebär, säger språkröret Lotta Nilsson Hedström till Dagens Nyheter.

Kräver koalition

Nu tänker de kräva att få sitta i koalition med socialdemokraterna efter nästa val, annars tänker de rösta emot en socialdemokratisk statsminister.

Frågan vållade en livlig diskussion i när partiets förtroenderåd träffades i helgen. Diskussionen fortsätter i partiet, och först om ett år ska de ha tagit slutgiltig ställning, ett halvår innan valet.

– Budskapet är allt eller inget, säger Lotta Nilsson Hedström till Aftonbladet.se.

– Vi har lagt ner stor möda på samarbetet, men vi har ett anstängt kansli med få ledamöter som sliter hårt men vi har inte den utdening som vi förtjänar.

”Inte otänkbart”

Socialdemokraternas partisekreterare Lars Stjernkvist är inte helt avvisande till miljöpartiets krav och hänvisar till det positiva samarbetet under mandatperionden.

– Våra partier har närmat sig varandra de senaste åren och jag betraktar det inte som otänkbart, men frågan är för tidigt väckt, säger Lars Stjernkvist till Aftonbladet.se.

Men partierna står långt från varandra i synen på EU; miljöpartiet är negativa till den europeiska unionen medan socialdemokraterna vill fördjupa samarbete genom att gå med i EMU.

Grunderna diskuteras

Andra frågor där partierna måste närma sig inför ett eventuellt samarbete är ekonomisk tillväxt och arbetsrätten, enligt Stjernkvist.

Partiernas olika grundideologier är inte lätta att jämka ihop.

– Vi får göra klart vilka punkter som ska finnas med i regeringsförklaringen och vilka som inte ska tas upp under koalitionen. Vilka det gäller har vi inte specificerat än men det måste vara tillräckligt med gröna punkter, säger Lotta Nilsson Hedström.

I den senaste sifo-undersökningen från igår visar att den uppåtgående trenden för socialdemokraterna håller i sig.

Väljarstödet på 35,5 procent är det högsta på nära ett år, och miljöpartiet äkade från 4,4 procent till 5,3 procent från januari, trots kvittoaffären.

– Vi har för låga siffror jämfört med de vi borde ha och har därför ingen anledning att vara kaxiga och dela ut ministerposter redan nu, säger Lars Stjernkvist.

Inga-Lill Hagberg