Hög lavinrisk i hela fjällkedjan

Lavinexpertens bästa råd till sportlovsfirare

NYHETER

Det är lavinår i år.

Samtidigt kryllar skidorterna av skidsugna sportlovsfirare

– Man bör vara medveten om att förutsättningarna för en lavin kan uppstå på mycket kort tid, i vissa fall några timmar, säger Stig Lundqvist, Skidsäkerhetsrådet till Aftonbladets nätupplaga.

Lagom till sportlovet råder hög lavinrisk i så gott som hela fjällkedjan.

- Det har varit besvärligare nu än på länge på grund av de stora väderskiftningarna med omväxlande kyla, mildväder, regn och liknande, säger Stig Lundqvist, Skidsäkerhetsrådet.

Lavinvarningarna är fler än normalt.

Stor fara i Jämtland

– I helgen hade de flesta Jämtlandsanläggningarna en fyra, det vill säga stor lavinfara. Under måndagen har det ändrats till en trea men det betyder fortfarande att det finns en betydande risk, och att man ska se upp i lavinfarlig terräng, säger Stig Lundqvist.

Preparerade pister

Riksgränsen betraktas i nuläget som en betydande risk, Idre fjäll, ett annat turist-Mecka, bedöms ha stor lavinfara. De fjällresenärer som finns på plats kan tänka på vissa saker:

- Man ska hålla sig i preparerade pister, där är det inte farligt. Dessutom bör de ta del av och respektera de varningar som är utfärdade, säger Stig Lundqvist.

Extra uppmärksamhet krävs när det varit ett kraftigt snöfall eller hård vind i kombination med temperaturstegringar. Den stora temperaturskillnaden från sträng kyla till mildväder efter nyår har påverkat uppkomsten av laviner.

Ändras snabbt

– Lavinfaran är en varg i fårakläder. På havet ser man när det blåser för hårt men här ser man inget alls om man inte vet vad man ska titta efter, säger Stig Lundqvist.

Förutsättningarna kan ibland göra att en lavin uppstår mycket snabbt - ibland på några timmar.

Om någon råkar ut för en lavin finns det något man kan göra direkt?

- Det beror på vilken typ av lavin det är. Är det en lössnölavin så räcker det ibland att åka undan. Har man det minsta chans om lavinen tar en så ska man skydda andningsvägarna, försöka krypa ihop. Även om man inte hinner kan det vara bra att ha i bakhuvudet.

Är vi för nonchalanta mot laviner?

- Respekten har ökat vartefter med hjälp av informationsfoldrar och liknande. Samtidigt ser man ofta folk som är ute och åker off-pist trots lavinvarningar så det finns all anledning att forsätta informera om detta, säger Stig Lundqvist.

Annika Sohlander