Rolle Stoltz död

NYHETER

En av svensk ishockeys största profiler har gått bort. Rolle Stoltz avled på måndage efter en tids sjukdom. Han blev 69 år gammal.

Han föddes 1 augusti 1931 med förnamnet Roland. Men när han slog igenom i Djurgården och Tre Kronor blev han Rolle med hela svenska folket.

Rolle Stoltz kom till Djurgården 1955 och var med om att ordna klubbens första storhetstid inom ishockeyn. Rolle och hans Djurgården tog sex raka SM-guld mellan 1958 och 1963.

Han gjorde sin debut i A-landslaget den 13 november 1955 i en match mot Norge. Det var ett landslag som enbart bestod av djurgårdare eftersom klubben fått förtroendet att representera Sverige.

I landslaget 1957 till 1968

Det tog ett år till innan han fick spela i landslaget igen. Men från 1956 till och med OS i Grenoble 1968 var han bofast i landslaget. Han vann två VM-guld, 1957 och 1962. Det senare var mästerskapet i Colorado Springs där Lennart Hyland i ett klassiskt referat skrek ''Den gliiiiider in i mål...''. I VM 1963 i Stockholm utsågs han till turneringens bäste back och stod då på toppen av sin karriär.

Han spelade 218 landskamper för Tre Kronor och är med den noteringen sexa på listan över Tre Kronors mesta landslagsmän.

Efter karriären blev han populär expertkommentator i SVT.

Drabbades av cancer

Rolle Stoltz drabbades av cancer i fjol och gjorde sitt sista officiella framträdande vid Idrottsgalan i Globen den 22 januari då han delade ut ett av priserna. Han sade då till Aftonbladet:

- Jag har varit sjuk i cancer i ett års tid och orkar inte lika mycket som förut. Under hösten har jag varit väldigt dålig och har gått på cellgiftsbehandling. Läkarna kan inte lova någonting och livet har förändrats, sade han.

Han efterlämnar änkan Rut.

TT