Svenska tecken OK på nätet nästa vecka

Tillåts i domännamn som slutar på com, net och org

NYHETER

Snart kan du skriva företagsnamn på Internet med å, ä och ö precis som de låter.

Om en vecka tillåts svenska tecken i domännamn, skriver Computer Sweden.

För att ha ett domännamn i com, net eller org krävs i dag att man helt utesluter bokstäverna å, ä och ö. När det amerikanska domänregistret, NSI, öppnar för svenska tecken den 26 februari är det slut med det.

Från och med början av mars kommer dommännamn knutna till com, net eller org att kunna skrivas som de låter, uppger Computer Sweden.

Kinesiska redan godkänt

I november infördes möjligheten att registrera domännamn med kinesiska, japanska och koreanska tecken - nu omfattas även västra Europa och det kyrilliska alfabetet.

Bill Semich, vd på Nunames, som ligger bakom nu-domänerna, är väldigt positiv till utvidgningen. Nu-domänerna tillåter svenska tecken sedan ett och ett halvt år tillbaka och tar emot förregistreringar för com-, net- och orgdomäner som vill använda alla bokstäver.

– Jag tycker att det är riktigt bra att kunderna nu kan registrera riktiga ord och inte namn som ”amerikaniserats”, säger han till Computer Sweden.

Stoppade användningen

Vid introduktionen av domäner med svenska tecken möttes Numes av en viss misstro från internetleverantörerna. Vissa av dem stoppade användningen genom att ändra inställningarna eftersom den tekniska lösningen inte var standard. Det finns ingen risk för att det upprepas eftersom NSI:s tekniska lösning ligger nära den som förväntas bli standard inom ett par månader, tror Bill Semich.

Men den som vill ändra domännamn får vackert vänta till i mars till dess de nya systemen testkörts.

Annika Sohlander