Första norska vargen sköts i dag

– efter drygt en veckas fruktlös jakt

NYHETER

Första vargen är skjuten i Norge.

Varghonan som sköts under måndagseftermiddagen tillhörde Atndalsflocken och var en av föräldrarna i flocken.

Den statligt understödda jakten på varg i Norge har skördat sitt första offer - en varghona. Efter drygt en veckas fruktlös jakt fick jägarna i dag korn på en varg.

Jaktlaget som sköt den första vargen i Atndalsflocken bestod av 11 jägare och fyra spårare, skriver VG nett.

Vid 15.30 fick de ögonkontakt med en flock vargar och de lyckades skjuta en av honorna. Jaktledaren Leonhard Mikalsen säger till VG att åtta djur återstår.

Fastsurrad på en släde

Mikalsen återvände från jakten cirka 18,30. Han var blodig på kläderna och den skjutna vargen låg fastsurrad på en släde bakom skotern.

Jägarna försökte mota bort pressen men Mikalsen gav en kort kommentar:

– Jag er mycket nöjd att vi fick skjuta en varg. Det var en lyckad jakttur. Nu är jag sliten och ska få i mig en brödskiva innan vi fraktar ner vargen till Evenstad, säger han till VG.

Den döda varghonan lades i jaktledarens bil och kördes till högskolan i Hedmark på Evenstad, berättade Mikelsen senare.

Jakten avslutades vid 18.30.

En av föräldrarna

Informationschef Kåre Olerud i Norges naturskyddsförbund er bekymrad för att det var en av föräldrarna i flocken som sköts. Om den skjutna vargen är ledarhonan i flocken, kan det försvåra den fortsatta jakten.

– Om det är så kan flocken splittras upp. Det leder till att det bli betydligt besvärligare för jägarna. Dessutom kommer vargarna att ställa till större skada var för sig än i grupp, säger Olerud till VG nett.

Vaegjekten fortsätter i första hand fram till fredag därefter tar jägarna en veckas ledighet i samband med sportlovet fram till den fjärde mars.

Annika Sohlander

ARTIKELN HANDLAR OM