Teddybears Sthlm Årets pop/rockgrupp

Så gick det på Grammis-galan

NYHETER

Thomas Rusiak och Teddybears Sthlm blev Grammisgalans stora vinnare med sina tre respektive fyra plaketter.

Men till slut firade även glambandet The Ark triumfer.

- Jag är så stolt för det här betyder att vi belönas för att vi kör vår eget race och egen stil, sade Ark-sångaren Ola Salo till TT.

Galan drog i gång med att måndagskvällens trefaldiga vinnare, Teddypäls Stockholm, tog emot utmärkelsen för Årets pop- och rockgrupp. Gruppens frontfigur Patrik Arve tog i sitt tacktal genast kvällens värd, Magnus Uggla, på orden.

Uggla hade nämligen inlett galan med att uppmana samtliga vinnare till extrem frispråkighet i sina tacktal:

- Ju pinsammare tacktal, ju bättre tv.

Det tolkade Arve som en möjlighet till politisk agitation och vrålade till de 1 500 gästerna, plus tv-publiken, att inte rösta på det största borgerliga partiet.

Teddybears Sthlm knep också utmärkelsen Årets album med ''Rock'n Roll Highschool''.

Högt tempo

Magnus Uggla höll annars tempot högt med flera kostymbyten, parodier på artister, inte minst från MTV-galan som hölls i Stockholm i höstas. Dessutom lyckades han med konststycket att för evigt begrava pinsamheternas pinsamhet från Grammygalorna genom åren - när Popsicles önskade livet ur dansbandsgruppen Arvingarna.

- Vad jag vet tuffar Arvingarna runt på vägarna och sjunger dansband, men vem hör någonsin talas om Popsicles nuförtiden?

Den incidenten var för övrigt skälet till att det slutade serveras alkohol på galorna, en tradition som bröts med årets Grammisgala. Möjligen var det därför flertalet tacktal, Ugglas uppmaning till trots, blev något likformiga:

- Tack så jävla mycket, sade Thomas Rusiak när han tog emot priset i kategorin Årets nykomling. Det sade också Rikard Wolff, som fick utmärkelsen Årets visa, liksom Ruisak igen när han mottog priset för Årets manliga pop- och rockartist. Men då vari erade han sig med ''tack som fan''.

I ärlighetens namn tackades också ett antal producenter, medartister, mammor och fruar också.

Hederspris

Juryns hederspris gick Hasse Alfredson. Han gladdes åt att han nu tillhörde samma liga som kompisen Povel Ramel som mottog priset förra året.

- Det känns lite konstigt, den här låten skrev vi för 20 år sedan, men det måste ge gott hopp till er som inte får någon Grammis i kväll - det är aldrig försent, sade veteranen Benny Andersson efter att han gått upp på scenen till tonerna av ABBA-klassikern The winner takes it all

Benny Andersson fick å sina och Björn Ulveus vägnar ur handelsminister Leif Pagrotskys hand motta regeringens specialpris.

Grammisbelönade för produktioner under år 2000:

Ingrid Dahlbäck/TT