- Jag säger inte nej till alkohol

…men nu ska Victoria få unga att sluta supa

NYHETER

Hon beskrivs ibland som den vilda partyprinsessan.

Men nu ska Victoria få ungdomar att sluta supa.

– Jag är inte den som säger nej till alkohol. Men det gäller att dricka med måtta, säger hon.

Hon håller ett vinglas i handen men kommer på sig själv när kameran börjar blixtra.

– Det kanske inte ser så bra ut, säger Victoria och ställer skrattande undan vinglaset med vatten i.

Det är fikapaus i konferensen om ungdomar och alkohol på Norra Latin i Stockholm. På plats finns 500 forskare, experter och ministrar från hela Europa. Och så två kungligheter.

Drottning Silvia har precis invigt WHO-konferensen. Både hon och kronprinsessan Victoria har gjort plats i sina fullspäckade scheman och ställer upp för att minska ungdomsfylleriet.

Ingen av dem tycker att alkohol ska förbjudas, däremot är det viktigt att ungdomar lär sig att dricka med måtta.

– Jag är här för att jag gärna vill hjälpa till att få ungdomar att dricka mindre. Men också för att själv hålla mig uppdaterad på vad som händer på området, säger Victoria.

Och det händer mycket. Supandet bland ungdomar fortsätter att öka i Europa och alkoholkonsumenterna blir allt yngre. I alkoholens spår drabbas de unga värst.

En färsk undersökning från WHO visar att 57 000 ungdomar dör årligen av alkoholrelaterade skador. Alkoholens farliga konsekvenser är också något som kronprinsessan vill varna för.

”Jag har själv varit berörd”

– Det är chockerande att se hur mycket ungdomar dricker. Jag har själv varit berörd, jag har känt personer som råkat illa ut på grund av alkohol, säger Victoria.

Experterna som samlats är eniga om att attityden mot alkohol blir allt mer positiv. I dag är det trendigt att supa sig full och bilden av alkohol i media präglas till stor del av spritföretagens reklam.

- Ett av problemen är när reklamen vänds till ungdomar för att få dem att dricka mer, säger Victoria.

”Reklamen mer aggressiv”

Hon får medhåll av sin mamma.

– Reklamen har blivit mycket mer aggressiv mot ungdomar. Jag hoppas att de har så stark självkänsla att de kan säga nej till för mycket alkohol och droger, säger Silvia.

Drottningen har stora förhoppningar på konferensen vars mål är att få fram en handlingsplan för att bekämpa ungdomsfyllan.

– Det är viktigt att länderna samarbetar för att hitta en lösning på problemet. Men det är lika viktigt att vi engagerar oss i våra ungdomar och ger dem råd och stöttning, säger Silvia.

DE UNGA OCH SPRITEN

Jessica Ritzén