”Horoskop är som väderleksrapporter”

NYHETER

Nu kan du läsa Aftonbladets horoskop på webben! Astrologerna Hanna Vennberg och Tor Tolander kommer på Aftonbladet.se dagligen att tala om var dina stjärnor står.

Astrologparet har ställt horoskop sedan 1987 respektive 1995 så de har ett par år på nacken.

Trots erfarenheten tycker inte Hanna att man ska följa deras horoskop slaviskt. I stället kan de ses som råd, som Hanna säger:

- Det är dumt att inte förbereda sig inför det som komma ska när man har chansen att göra det. På så sätt slipper man överraskande problem. Horoskop bör ses som en väderleksrapport. Klart att man kan resa bort även om horoskopet talar emot det, men då kan det löna sig att vara beredd på vissa bakslag.

Ungefär som man visst kan planera en picnic när SMHI säger regn.

Det är aldrig en god idé att låta astrologin, eller någon annan förutsägande konstart, styra ens liv. Det förstör den egna beslutsförmågan, säger Hanna. Dessutom kan det vara dåligt att veta alltför mycket om framtiden eftersom det faktiskt är uppfriskande att bli överraskad ibland.

Själva följer de sällan sina egna horoskop. Hanna och Tor sysslar så mycket med horoskop i jobbet att de försöker hålla sig ifrån dem på fritiden.

- Men ibland blir man arg på sig själv för att man inte kollat horoskopet innan något inträffar, som till exempel när man får en förkylning. Då grämer man sig för att man inte kollade innan.

För livsavgörande val har Hanna aldrig använt sig av horoskop. Inför större val rådfrågar hon i stället sina spåkort, av gammal vana; hon har spått i kort sedan barnsben. Just nu har dock hon och Tor fyra små barn, så livet cirklar mest kring dem och de stora förändringarna får vänta.

Hanna är Våg och Tor är Lejon, två tecken som oftast passar väl ihop. Värre är det för till exempel ett Lejon och en Skorpion. Men skulle just du vara Skorpion behöver du inte bli helt förtvivlad i fall du skulle träffa ett Lejon, om det inte var ett livs levande lejon vill säga. Det finns nämligen inga hopplösa matchningar. Hanna menar att man kan dra en parallell till den slarvige som möter en pedant. Det är jobbigt, men det är inte totalt dödfött.

Horoskop är generella och ska tas som råd. Så läs horoskopen med nöje, men lev inte efter dem!

Karin Schmidt