FBI-veteran greps som rysk spion

Läckte hemliga uppgifter till Moskva

NYHETER

En man som jobbat som agent åt FBI under 27 år har gripits misstänkt för att ha läckt hemligstämplade uppgifter till den ryska underrättelsetjänsten.

Agenten, Robert Philip Hanssen, greps under söndag natt i Virginia, USA, uppger CNN.

En svensk spion, anställd inom näringslivet, greps i söndags natt misstänkt för grovt spioneri mot Sverige.

Också i USA greps under söndag natt en FBI-agent misstänkt för att ha fört hemlig information ur landet.

FBI berättade under tisdagen för CNN att Robert Philip Hansen, greps under söndag natt i sitt hem i Virginia och ställdes inför rätta vid Virginias delstatsdomstol under tisdag förmiddag.

Sexbarnspappa

Hanssen, som uppges vara en sexbarnsfar i 50-årsåldern, anklagas för att ha arbetat för den ryska underrättelsetjänsten i 15 år. Mannen har i sitt yrke sysslat med kontraspionage och spårat eventuella spioner under de senaste 25 åren mestadels i New York och Washington.

Hans uppdragsgivare under de senaste fyra åren, har varit amerikanska statsförvaltningen. Hanssen misstänks ha lämnat ut information om de amerikanska metoderna för elektronisk övervakning till ryska uppdragsgivare.

Uppsikt i fyra månader

FBI uppger att de haft Hanssen under uppsikt under fyra månader sedan de kommit över dokument från KGB som innehöll uppgifter om att mannen arbetat som spion.

Hanssen greps efter att ha lämnat kvalificerad information på ett ställe där det skulle hämtas upp senare av ryska kontakter i Virginia, skriver CNN.

I ett uttalande från Justitiedepartementet till CNN framgår att Hanssen har styrkt information som lämnades till ryssarna av CIA-agenten Aldrich Ames. Tio amerikanska agenter blev avrättade i Ryssland till följd av den information som Ames överlämnade.

Känner till uppgifterna

Amerikanska ambassaden känner till uppgifterna:

– Jag tror att amerikanska statstjänstemän förhörs just nu men i övrigt vill jag inte säga något om detta innan FBI gått ut med fler uppgifter, säger Keith E Peterson, pressattaché vid amerikanska ambassaden.

Om Hanssen är skyldig till de brott han anklagas för riskerar han livstids fängelse.

Amerikansk-ryska spionfall de senaste åtta åren

Fallet med en FBI-agent som misstänks ha spionerat för Rysslands räkning är bara den senaste i en rad spionskandaler som stört relationerna mellan Ryssland och USA.

Annika Sohlander

ARTIKELN HANDLAR OM