Svensk och norsk minister i varggräl

Krismöte vid Nordiska rådet i dag

NYHETER

Den svenska och norska miljöministerna lyckades inte lösa den infekterade frågan om vargjakten vid ministermötet i Danmark i dag.

- Jag tycker inte jag fick gehör för mina synpunkter. Och jag tycker inte de norska argumenten räcker, säger miljöminister Kjell Larsson.

Det var efter det nordiska rådets ordinarie ministermöte i Köpenhamn som Kjell Larsson träffade sin norska kollega Siri Bjerke för att diskutera vargjakten.

Från svensk sida är man kritisk till jakten.

Norrmännen anser att en gemensam svensk-norsk vargstam på 100 djur räcker och vill därför skljuta av en del av beståndet.

Men från svensk sida säger man nej till skyddsjakt och vill ha 200 vargar kvar - bara i Sverige.

- Vi hade en lång diskussion om vargsituationen där jag upprepade den kritik jag riktiat tidigare mot de norska planerna på att skjuta åtta, nio vargarna, sa den svenske miljöministern Kjell Larsson efter mötet.

Men enligt den norske minjöministern är tillväxten i vargstammen är så stark att den måste decimeras.

Men det är fel, anser Kjell Larsson.

- En vargstam på 80-90 djur tål inte en beskattning på ungefär tio procent.

Tycker du att du fick gehör för din kritik?

- Nej, inte så att man ändrade gehör från norsk sida. Men det är i alla fall viktigt att man kan ha en sån här diskussion där man kan redoivsa sina synpunkter.

Varför är det så stor skillnad på svensk och norsk inställning i vargfrågan, tror du?

- Det är klart att det ser lite annorlunda ut på båda sidor gränsen. Till exempel är det mer fribetande boskap på den norska sidan gränsen. Det är ett skäl som man pekar på.

Vad händer nu?

- Nu händer ingenting från svensk sida., men norrmännen ska tillsätta en utredning för att utevckla en sammanhållen rovdjurspolitik. Jag erbjöd naturligtvis att vi skulle bidra med våra erfarenheter och vår expertis på det här området.

Fredrik Rundkvist