Rusning i natt till årets bokrea

”En del böcker redan slut”

NYHETER

Bokrean står för dörren - bokstavligen.

Mängder av butiker runt om i Sverige slog upp portarna redan vid midnatt för att ta emot tusentals kunder.

– En del böcker är redan slut, sade Anna Andersson på Akademibokhandeln i Stockholm till Aftonbladets nätupplaga vid halvåttatiden i morse.

Nu är den här igen. Lika säkert som julafton och midsommar och nästan lika folkkär - årets bokrea.

Bokbranschens absoluta höjdpunkt startade vid midnatt. Med tusentals titlar och böcker i travar ”bullade” butikerna upp årets litterära skörd.

I Akademibokhandeln på Mäster Samuelsgatan i centrala Stockholm var det under tisdagskvällen hektiskt för att hinna få allt färdigt innan midnatt:

Svettigt under sista rycket

– Det är lite svettigt nu under sista rycket. Man vill att det ska se perfekt ut och håller tummarna för att ingen anställd få influensa under rean, sade butikschefen Annika Holmgren innan de öppnade strax före midnatt för många köande som hängde på låset för att vara säker på att få köpa sina utvalda favoriter.

Tolkien-paket redan slut

Vid två-tiden stängde butiken några timmar innan nästa grupp köande bokrea-kunder släpptes in klockan sju i morse.

– Tolkien-paketet för 149 kronor är redan slut precis som flera konstbcker, säger Anna Andersson.

– Många är här redan nu men det kommer att vara en jämn stor ström under hela dagen.

Runt 10 000 kunder besöker butiken under rean.

Nattöppet uppskattat

Bokhandlarna runt om i Sverige bestämmer individuellt om de ska ha nattöppet eller inte under premiär, många kunder uppskattar det.

– Befolkningen består av två sorters människor: vissa är morgonlärkor - andra är nattugglor. Sedan finns det alltid en större chans att hitta det sällsynta exemplar man vill ha under natten, säger Annika Holmgren .

För varje år väljer svenskarna bland ett allt större utbud. Dessutom ökar försäljningen för varje år:

”Handlar för flera tusen”

– Man undrar när taket ska nås. Vi har kunder som bara handlar en gång om året, till bokrean, men då handlar de kanske för flera tusen, säger Monika Gullman, butikschef på Vängåvans bokhandel i Sundsvall.

Vanligtvis slingrar sig köerna längst under premiären men den ökade tillströmningen av folk håller i sig i en till två veckor.

- Vi har ingen förbokning så är man ute efter de riktiga godbitarna så gäller det att hänga på låset, säger Monika Gullman.

Bäst säljer skönlitteratur, deckare och barnböcker. Och i år tros konst- och lyrikböcker bli några av de bästa köpen. Medelbokköparen satsar också på gedigna, lite dyrare böcker som man normalt inte unnar sig. I år tippas till exempel böcker om arkeologi och trädgårdsskötsel bli storsäljare.

Varje år finns specialtryckta böcker till rean - lockvaror för kunden.

Varför trycks det upp nya upplagor till rean?

– De nya böcker som trycks är ganska få, kanske 100 titlar av 1500-1600. Det gäller framförallt bestsellers som inte skulle räcka till annars, säger Annika Holmgren.

Inga-Lill Hagberg, Annika Sohlander

ARTIKELN HANDLAR OM