Barak lämnar politiken helt

Avböjer att bli försvars- minister under Sharon

NYHETER

JERUSALEM

Israels avgående premiärminister Ehud Barak har tackat nej till att bli försvarsminister under högerpolitikern Ariel Sharon som nyligen vann premiärministervalet i Israel. Det uppgav en talesman för Baraks Arbetarparti på tisdagskvällen.

- Ehud Barak har informerat partisekreteraren i Arbetarpartiet, Raanan Cohen, om sitt beslut, sade partitalesmannen Yerach Tal.

Avgår som partiordförande

I ett brev till Cohen, bekräftade Barak, att han även lämnar posten som partiordförande med omedelbar verkan samt att han lämnar sin plats i det israeliska parlamentet, knesset, som han lovade direkt efter valförlusten 6 februari.

Så sent som i förra veckan sade Barak att han kunde tänka sig att bli försvarsminister i Sharons regering, ett besked som väckte skarp kritik bland många i det israeliska Arbetarpartiet.

Enligt den israeliska militärradion har Barak även skrivit till Sharon och informerat honom om sitt beslut. I brevet klagade Barak på Sharons attityd och brist för förtroende för honom.

Barak anklagade även Sharon för att lägga sig i "inre angelägenheter i Arbetarpartiet". Han bekräftade även på nytt sitt missnöje med att Sharon bildade en regering som inkluderade extremhögern.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM