Misstänkte spionen släpptes i kväll

Bevisningen inte tillräckligt stark för häktning

NYHETER

Den anställde på ABB som suttit anhållen misstänkt för grovt spioneri släpptes klockan 20 på onsdagskvällen.

Bevisningen är hittills inte tillräckligt stark för en häktningsframställning.

Misstanke om brott kvarstår dock - och förundersökningen fortsätter.

Den anställde på ABB som misstänks för spionage väntades bli häktad under onsdagen - i stället frigavs han efter ett beslut av åklagare Tomas Lindstrand.

Men misstankarna mot honom kvarstår - och förundersökningen fortsätter, uppger TT.

Mannen tros ha förrått ABB under lång tid - i 22 år

ABB och Säpo har en längre tid samarbetat i utredningen innan mannen greps på väg till sitt jobb strax före klockan nio i måndags morse. Det var företaget som först fattade misstankar och slog larm till säkerhetspolisen. Enligt uppgifter i Svenska Dagbladet ska Säpo dessutom ha hittat uppgifter om mannen i östtyska underrättelsetjänsten Stasis gamla arkiv.

Aftonbladet kan i dag avslöja att Säpo tror att spionaget, som bedöms vara grovt, inleddes redan 1979 - för 22 år sedan.

Häktningsförhandling väntades hållas i Stockholms tingsrätt troligen senast under torsdag morgon men mannen släpptes i stället på fri fot.

Rubbar relationen till Moskva

Mannen misstänks ha lämnat hemligt material till Ryssland, och ledande politiker anser sedan de informerats av regeringen att spionaget är så allvarligt att våra förbindelser med Moskva kommer att påverkas.

Mannens identitet är hemligstämplad. Ingenting om hans personliga förhållanden har läckt ut.

Däremot framgår det i en bilaga till åklagarens hemställan om offentlig försvarare att spioneriet misstänks ha pågått ända sedan 1979 fram till den 18 februari då han greps.

ABB-koncernen består av omkring 35 dotterbolag och har sammanlagt 160 000 anställda i mer än 100 länder.

I ett pressmeddelande från åklagarmyndigheten framgår att förundersökningen mot mannen fortsätter. Han har förhörts och även ytterligare personer har hörts upplysningsvis. Dessutom har polisen beslagtagit handlingar och föremål, skriver TT.

Världsledande inom sitt område

Enligt vad Aftonbladet erfar arbetar den anhållne tjänstemannen på ABB Power systems, ett spetsföretag specialiserat på anläggningar som tillverkar och levererar elström.

- Han är fortfarande anställd hos oss eftersom han inte har dömts som skyldig och dömts vid en rättegång, Ola Thorén, informationschef på ABB.

Power systems har cirka 600 anställda och är världsledande inom sitt område.

Detaljkunskaper om kraftnät

Mannen har sannolikt detaljerade kunskaper om kraftnät i USA, Kina, Indien och Brasilien.

Hans arbetsgivare ABB har levererat kraftledningar till Irak, precis som stora nät i Brasilien, USA, Indien och Kina. Det kan betyda att den spionmisstänkte mannen sitter på kunskaper som får inverkan för säkerheten i flera länder.

För svensk del oroas myndigheterna troligtvis mest av vad som röjts när det gäller Östersjökablarna som binder samman Skandinavien med kontinenten.

Bland de mer uppmärksammade projekten som bolaget åtagit sig på senare tid finns den omdiskuterade Polenkabeln, en order på två miljarder.

Bolaget arbetar också med det jättelika, kinesiska vattenkraftverket Three Gorges, som ska stå klart 2003. Ordern är värd 2,7 miljarder kronor.

Men i år ska företaget leverera teknisk appartur till CERN i Schweiz, det europeiska kärnforskningsinstitutet och till brittiska SJ som ska snabba upp tågtrafiken mellan London och Paris och Bryssel och till Londons tunnelbana.

De arbetar också med uppbyggnaden av ett jordbävningsdrabbat universitet i Turkiet.

Aftonbladet tisdag:

SPION-AFFÄREN

Oisín Cantwell, Inga-Lill Hagberg, Lennart Håård, Anders Johansson