Vargarna ska skjutas från svensk helikopter

Det är inget roligt uppdrag, säger piloten

NYHETER

Norrmännen planerar att jaga vargar från en svensk helikopter.

Piloten Ulf Grinde på Jämtlandsflyg i Östersund ska flyga jägarna.

– Det är inget roligt uppdrag men om inte jag gör det så gör någon annan det, säger han.

Vargjägarna överväger från dag till dag om de ska jaga med hjälp av helikopter. Deras talesman Svein Nic Norberg säger:

– Gör vi det ska det ske med Jämtlandsflyg och piloten Ulf Grinde. Han är Europas bäste helikopterpilot i sådana här sammanhang och vi har ett avtal med honom.

Ulf Grinde själv håller inte med om det:

– Jag har inget avtal med dem men får jag en förfrågan så ställer jag nog upp.

Flyger ofta forskare

I dag ska han befinna sig i Koppang i Norge, huvudorten för vargjakten, för att från helikopter jaga - älg.

– Ja, det finns två älgar i det området som har GPS-mottagare på sig för att forskare ska kunna följa dem. Men det fungerar inte riktigt och därför vill vi reparera sändarna, som vi tror är sönder.

Ulf Grinde flyger ofta forskare som vill följa rovdjur. När tv-programmet Agenda i söndags visade ett reportage om sövning av vargar var det just Ulf Grinde som flög helikoptern.

– Vargar är inte rädda för helikoptrar. De vet inte vad det är, det är ingen naturlig fiende, och därför flyr de inte. Man kan flyga närmare än tio meter innan de drar sig undan.

Kluven inför vargjakten

För att kunna skjuta en bedövningspil i en varg måste man komma så nära. Om man ska skjuta för att döda räcker det med 30 meter för ett hagelgevärsskott.

– Jag är kluven inför den här vargjakten. Trots allt är det ett beslut som fattats av en regering, alltså ett demokratiskt beslut. Rätt eller fel, beslutet finns där och flyger inte jag gör någon annan det, säger Ulf Grinde.

I går sköts ingen varg. Jakten stördes av aktivister och av att norska TV 2 flög helikopter fram och tillbaka över jaktområdet.

– Dessutom var det hård blåst.

– Det gjorde att spåren vi hade efter vargarna blåste bort. Men vi vet i vilket område vi har flocken, säger Svein Nic Norberg.

Svensk protest mot Norge

Per-Ivar Sohlström