PR-byrån Rikta får nobben av staten

Krävde 122 miljoner efter Sydafrika-fiaskot

NYHETER

Rikta ska inte ha ett enda öre. Det är deras eget fel att firman är nerlagd.

Det är statens korthuggna svar på stämningsansökan från pr-firman som vill ha 122 miljoner efter fiaskot i Sydafrika.

Det är nu femton månader sedan Göran Persson landade i Sverige efter en drygt veckolång pr-offensiv i Sydafrika. Den blev, som bekant, inte riktigt som det var tänkt.

Konsultfirman Rikta, som hade hand om en stor del av arrangemangen, lades ned bara ett par veckor efter fiaskot. I höstas stämde Rikta staten på 122 miljoner för de förluster de anser sig ha lidit.

"Rikta ska inte ha en krona"

Nu har statens advokat, Claes Zettermarck på byrån White & Case, svarat på stämningen. I korta ordalag anser han att Rikta får skylla sig självt för att personal och kunder flydde företaget.

Fel 1. Rikta ska inte ha en enda krona av de begärda 122 miljonerna. Staten kräver i stället redan nu att få sina rättegångskostnader betalda av Rikta.

Fel 2. Rikta påstår att en av anledningarna till att de tvingades lägga ner var att företaget baktalats av Göran Persson och andra företrädare för regeringskansliet.

Helt fel, säger statens advokat som i stället hävdar att företrädare för Rikta själva talat nedsättande om sina insatser. Som bevis anförs bland annat en tidningsartikel från pr-byråernas höstfest 1999. Där ber Riktas grundare Peter Eriksson om ursäkt. "Våra misstag har drabbat hela pr-branschen."

Dessutom fanns inga sekretessklausuler i avtalet mellan Rikta och utrikesdepartementet. Det var alltså fritt fram att tycka vad man ville.

"Ägarna kunde ha räddat bolaget"

Fel 3. Rikta påstår att UD:s sena betalningar till Rikta bidrog till att företaget gick i graven. Också här anser Claes Zettermarck att företaget är ute och cyklar. UD gjorde exempelvis en delbetalning på fyra miljoner kronor före utsatt tid.

Dessutom anklagas Riktas ägare för att inte ta ansvar för företagets dåliga ekonomi. De kunde ha gjort mer för att rädda bolaget.

Pr-byrån ägs av Rikta intressenter AB. En av ägarna var mångmiljonären Olof Stenhammar, ordförande i OM-gruppen som äger börsen. Under 1998 var aktieutdelningen 2,5 miljoner samtidigt som ett koncernbidrag på 3,8 miljoner fördes över till moderbolaget. Överföringarna fortsatte under 1999. Företaget var alltså lukrativt för sina ägare.

Huvudförhandlingen väntas äga rum tidigast nästa vår. Då kan många spektakulära namn tvingas vittna. Bland andra statsminister Göran Persson och utrikesminister Anna Lindh.

Lena Mellin