Bill Clinton i nya skandaler varje dag

…och nu är han på väg hit

NYHETER

NEW YORK

Det är precis en månad sedan Bill Clinton lämnade presidentämbetet. Under den tiden har han uppträtt som en elefant i en porslinsbutik.

Den ena skandalen har avlöst den andra. Varje dag avslöjas nya detaljer.

Ingen av hans gamla ministrar eller partikamrater tar honom i försvar. I stället hörs ord som osmakligt och avskyvärt från personer som Clintons förre handelsminister William Daley.

Under sina sista timmar som president benådade han 177 personer.

Nu avslöjas att många av benådningsbesluten fattades av Clinton i all hast och utan tillräckligt underlag.

Benådade skatteflykting

Värst är stormen kring benådningen av skatteflyktingen Marc Riche vars exfru gett stora summor pengar till det demokratiska partiet och till bygget av Clintons presidentbibliotek i Arkansas.

Kongressen granskar benådningarna.

Paret Clinton tog med sig gåvor värda närmare två miljoner kronor när de lämnade Vita huset, en del tillhörde dem inte ens.

Handlandet ses som ett bevis på girighet. Det hjälper inte att Clintons lovat betala för en del av gåvorna.

När Clinton letade efter ett kontor i New York valde han en hel våning i fashionabla Carnegie Towers, ett stenkast från Central Park.

Hyran låg på 8 miljoner kronor om året, en summa skattebetalarna skulle stå för. Andra ex-presidenter har nöjt sig med betydligt billigare skrivarlyor. I ett försök att vända den negativa publiciteten letar han nu kontor i Harlem.

Tjänar en miljon per föreläsning

Det brukliga är att en ex-president ligger lågt i några månader. Clinton kunde inte hålla sig utanför rampljuset mer än knappa 14 dagar innan han gav sig ut på sin första föreläsningsturné.

Varje framträdande uppges ge honom 100 000 dollar, en miljon kronor.

Det har gått så långt att vissa företag som bokat Clinton som föreläsare nu hoppar av. Mäklarfirman Morgan Stanley ber sina kunder om ursäkt för att de betalat Clinton för att föreläsa.

Ett besök till Sverige är inplanerat till mitten av mars.

Wolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM