Fylleriet ökar bland 13-åringar

Ungdomarna gör som sina rock-idoler

NYHETER

Svenska tonåringar gör precis som sina idoler - super sig fulla.

Redan vid 13 års ålder har var fjärde svensk varit packad.

- Visst påverkas unga av att se Teddybears fulla på Grammisgalan, säger Charlotte Hellström, 16.

I går på Fyrans Grammisgala uppträdde flera artister berusade i direktsändning. Storvinnarna Teddybears medlemmar var så fulla att producenterna var oroliga för om de skulle kunna uppträda.

Självklart påverkar det oss, tror tonåringarna som Aftonbladet träffar.

- Unga får jämt läsa om till exempel Britney Spears och Robbie Williams vilda festnätter, klart att de vill vara som de, säger Karlis Lapsa.

Han, Charlotte Hellström, 16, och Vicki Gitzia, 17, känner igen den dystra bilden som presenterades i Espad-rapporten i går. Den visar att 16-åringar i 30 europeiska länder super allt mer.

- Man dricker för att bli full, så är det. I högstadiet kretsade allt kring hur mycket man druckit under helgen, säger Charlotte Hellström.

Förstärker effekten med värktabletter

För att bli fullare tar tonåringarna ofta läkemedel till hjälp. Sverige hamnar på andra plats efter Danmark när det gäller att blanda alkohol och tabletter.

En femtedel av de svenska tjejerna berusar sig med hjälp av värktabletter.

Mörkast är alkoholstatistiken för danska ungdomar. Precis som 1995 leder de Europaligan i fylleri. Sverige kommer på sjunde plats. Var femte svensk sextonåring drack sig full mer än tio gånger det senaste året.

När det gäller den totala konsumtionen hamnar svenskarna långt ner i statistiken. Men att bli full och bli full tidigt är vanligare i Sverige än snittet i Europa.

Svenska 13-åriga tjejer tar en mindre hedersam sjätteplats i ungt fylleri. 24 procent söp sig fulla när de var tretton eller yngre.

- Hela alkoholkulturen har förändrats. I dag vet tolvåringar precis vad man dricker till vad, säger Lovisa Lantz, ordförande i Ungdomens nykterhetsförbund.

Problemet ökar men förklaringarna har vi hört förut.

- Det finns inget att göra för ungdomar i dag, säger Karlis Lapsa.

Aftonbladet tisdag:

DE UNGA OCH SPRITEN

Jessica Ritzén