Napsters miljardbud möttes av hånskratt

Musikindustrin avvisade förslaget direkt

NYHETER

SAN FRANCISCO.

Den Internetbaserade musikdistributören Napster erbjöd i tisdags en miljard dollar, närmare tio miljarder kronor, i licensavgifter under fem år i ett försök att komma överens med den amerikanska musikindustrin som vill stoppa verksamheten.

Men musikindustrin avvisade förslaget direkt.

Företrädare för Napster sade vid en presskonferens i San Francisco att de erbjudna licenspengarna bestod av 150 miljoner dollar per år till de stora skivbolagen samt 50 miljoner dollar per år till oberoende skivbolag och artister.

Men budet möttes med ett hånskratt av skivbolagen, senare på dagen. Beloppen anses vara alldeles för låga för att ens bilda utgångspunkt för förhandlingar mellan Napster och musikindustrin.

''Det ankommer på Napster att presentera en affärsmodell för den skapande branschen, som skyddar våra artisters upphovsrätt. Ingenting av det vi sett hittills, vare sig tidigare eller i dag, antyder att Napster klarar den uppgiften'', meddelade Vivendi Universal på onsdagen.

Total förvirring

Efter det senaste domstolsutslaget för drygt en vecka sedan rådde det total förvirring i upphovsrättsmålet mot Napster, Internettjänsten som möjliggör för datoranvändare att gratis byta musikfiler med varandra över Internet. Domslutet gav inget klart besked huruvida Napster måste stänga sin hemsida eller inte.

Skivindustrin har stämt Napster för att bryta mot copyrightlagarna.

Första ronden gick till skivindustrin när en domare i juli förra året beslöt att Napster måste slå igen. Napster överklagade och domen verkställdes aldrig. Bolaget fick fortsätta sin verksamhet medan fallet behandlades i högre instans.

Skickades tillbaka

Överklagandet slutade med att fallet skickades tillbaka till första instansen där den federala appellationsdomstolen bland annat sade att Napster medvetet uppmuntrat sina användare att ladda ned material och att bolaget kan ha ett finansiellt intresse av det.

Det stod klart att Napsters dagar som gratis musiktjänst på Internet sannolikt var räknade. Tyska Bertelsmanns koncernchef Thomas Middelhoff har sagt att Napster troligen ska börja ta betalt för sina tjänster i sommar. Bertelsmann bröt enigheten inom skivindustrin när mediejätten i oktober blev delägare i Napster.

TT-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM