”Stjärnornas bestämmer hur du fungerar med andra”

NYHETER

Astrologerna Hanna Vennberg och Tor Tolander har chattat om horoskop och astrologi. Läs chattsammandraget om allt från ascendentens betydelse till att förutsäga framtiden.

Hanna Vennberg och Tor To säger: Hej, det är trevligt att få komma i kontakt med er läsare så här mer direkt. Välkomna att ställa frågor om det ni är intresserade av.

esso säger: Vad är igentligen ett horoskop ? Är det en spådom ?

Hanna Vennberg och Tor To säger: Nej, spådomar och horoskop är inte alls samma sak. Men man kan förutsäga framtiden med astrologi. Ett horoskop är en tolkning av hur himlakropparna står på stjärnhimlen vid en viss tidpunkt. Det kan användas till mycket mer än att förutsäga saker.

esso säger: Kan man tro på det som står i ett horoskop och i så fall varför ?

Hanna Vennberg och Tor To säger: Ja, men man ska inte tro blint på några horoskop, framför allt inte generella horoskop. Det är en enorm skillnad på ett generellt horoskop som t.ex. de man hittar i tidningar och ett horoskop ställt till en viss person.

ReadeR säger: Vad kostar ett "riktigt" horoskop?

Hanna Vennberg och Tor To säger: Det varierar. Man ska i vårt tycke absolut inte betala mer än 500 kronor. Är det väldigt väldigt dyrt är det oftast bluff.

esso säger: Vad går ni efter när ni "gör" ett horoskop ?

Hanna Vennberg och Tor To säger: Vi ritar upp hur stjärnhimlen ser ut vid den tidpunkt horoskopet gäller för. Om det är ett personligt horoskop går vi efter personens födelsedatum - år, månad, dag, tid och exakt plats.

AnnelieC säger: Hur kan det skilja så mkt mellan de olika horoskopen för samma stjärntecken ?

Hanna Vennberg och Tor To säger: Det beror huvudsakligen på två saker: För det första finns det gott om horoskop som inte skrivs av astrologer utan är bluff. Då blir skillnaderna självklart ganska stora. För det andra skriver man kanske för olika målgrupper. Då formulerar man kanske samma budskap på olika sätt.

Spaceless säger: varför blev ni så intresserade av horoskop?

Hanna Vennberg och Tor To säger: En lång historia... Det började med att Hanna spådde i kort sen barnsbenen. Sen studerade Hanna astrologi för att få bra argument mot astrologin. Under studierna kom hon fram till att hon haft fel i sin skepsis. Och sedan dess har båda lagt ner mycket tid på att fördjupa sig i astrologi.

Snoris säger: Kan man utbilda sig till astrolog någonstans eller är det en självlärd kunskap? Finns det skolor utomlands? Finns det länder där astrologi är mer accepterat än på andra ställen?

Hanna Vennberg och Tor To säger: I Sverige är det tyvärr ganska svårt. Det finns en del kurser men de är sällan bra. I andra delar av världen är astrologin betydligt mer accepterar, och det går att få en akademisk utbildning. T.ex. i Indien.

ReadeR säger: Hur vet man att det är en seriös astrolog man har kontakt med?

Hanna Vennberg och Tor To säger: Det är ju svårt om man själv inte har några djupare kunskaper i ämnet. Men en bra tumregel är att personen vill inte ha ohyggligt mycket betalt, personen uttrycker sig inte i fikon-språk hela tiden, persoen gör inte sitt bästa för att få dig till fler köp och återbesök.

Frida säger: Hur passar era horoskop ihop? Gör ni horoskop för varandra varje dag eller?

Hanna Vennberg och Tor To säger: Våra horoskop passar bra ihop även om det inte är problemfritt. Men vi ställer inte varandras horoskop dagligen, nej.

Frida säger: Vad händer med stjänbilder och annat ni använder nu när det kommer fler planeter och stjärnor i solsystemen? Uppdaterar ni er på något sätt eller struntar astrologerna i att det upptäcks fler himlakroppar?

Hanna Vennberg och Tor To säger: Stjärntecken och stjärnbilder är olika saker. Vi använder stjärntecken och de ändras inte när det kommer nya stjärnor. Vad gäller nya planeter så utvärderar vi vilken betydelse de har och lägger in de i våra horoskop när vi är säkra på vilken innebörd de har.

BrianOconely(käriSaida) säger: kan ni ser när personer ska dö ?

Hanna Vennberg och Tor To säger: Man kan se när det finns risker för att personer ska råka ut för skador och sjukdomar. Resultatet av dem är svårare att se. Och själva dödsögonblicket är jättesvårt att se.

Peter säger: Hur tillförlitligt är ett horoskop satt av en seriös astrolog?

Hanna Vennberg och Tor To säger: Det beror på vilken sorts horoskop. Ett personhoroskop som är en karaktärsbeskrivning av vem du är ska vara väldigt träffsäkert. Ett framtidshoroskop som beskriver vad som ska hända varierar väldigt mycket beroende på hur bra astrologen är.

Vickan säger: Ni passar ju bra ihop, Våg och Lejon, men vart har ni era månar och accendenter? Vad tror ni, ärligt talat om två Jungfrur, jag med månen i lejonet och han med månen i väduren?

Hanna Vennberg och Tor To säger: Tor har ascendenten i Stenbocken och månen i Lejonet och Hanna har ascendenten i Skorpionen och månen i Skorpionen. För hennes fråga behöver vi veta födelsetiden - år, månad och dag. Generellt är det okej.

Anna säger: om man är född i angränsande tecken, vilket tecken ska man då läsa?

Hanna Vennberg och Tor To säger: Det kallas för att vara född på hornet, när man är född mitt på gränsen mellan två tecken. Då har man en del sidor från båda tecknen. Men man ska läsa det tecken man är född i.

Ninna säger: Hur kan stjärnornas position "bestämma" så mycket över hur vi ska bli ?

Hanna Vennberg och Tor To säger: Stjärnornas position bestämmer ingenting, men de visar hur du fungerar i sambandet med alla andra. Ett horoskop vem du är i förhållande till alla andra, men du bestämmer alltid över ditt eget öde.

Spaceless säger: är det jobbigt att skriva horoskop till någon som antagligen kommer att råka illa ut?

Hanna Vennberg och Tor To säger: Nej, tvärt om. Eftersom då kan du ge råd hur han/hon ska undvika det. Jag kan alltid säga "Undvik åka bil den 14:e", "Håll inte på med utomhussport i februari". Så det är tvärt om.

ullis säger: kan jag kontakta er och ni gör ett horoskop för bara mig?

Hanna Vennberg och Tor To säger: Vi har så lång kö att vi för tillfället inte tar emot fler beställningar. Men vi besvarar en del astrologifrågor och annat på vår hemsida gratis. Men där kan vi inte garantera att alla får svar.

loppalus säger: är beskrivningen av olika teckens karaktärer densamma i andra länder

Hanna Vennberg och Tor To säger: Ja och nej. I västeuropa och USA är grundbeskrivningen liknande den som vi har. Utanför det området så är astrologin av en annan sort, och alltså skiljer teckenbeskrivningen också.

vattuman säger: vad tror ni? är vissa händelser i livet förbestämda och oundvikliga eller kan kan allt förändras under resans gång?

Hanna Vennberg och Tor To säger: Förutsättningarna inför vissa händelser är ofta bestämda. Och det gör att resultatet ofta blir det förväntade. Men man kan alltid välja att göra på annat sätt.

BrianOconely(käriSaida) säger: vad gör ni när ni inte ställer horoskop ? har ni familj ?

Hanna Vennberg och Tor To säger: Ja, vi har fyra barn, två hundar och en katt.

Ingrid säger: Om ni säger "undvik att åka bil den 14:e" till någon för att det går att utläsa i horoskopet att den dagen ska någonting drastiskt hända, så händer väl någong annat, som inte hör ihop med bil, men som ändå är drastiskt för personen?

Hanna Vennberg och Tor To säger: Ja, det är helt riktigt. Om det inte är så att det var just bilåkning som var riskfyllt, för det förekommer. Men knepet är att t.ex. nåt dramatiskt kommer att hända välja att det blir någonting positivt som händer. Astrologi är väldigt mycket en fråga om att utnyttja sina förutsättningar.

lars säger: Hej, jag är väldigt deppigt trots att solen skiner. kan det ha något att göra med mitt stjärntecken skorpionen och tecknet relation till planetrnas lägen just nu?? tacksam för svar.

Hanna Vennberg och Tor To säger: Nu har ju inte jag sett ditt personliga horoskop. Men det är rätt många skorpioner som upplever att det är tungt just nu, bl.a. för att månen befinner sig i Vattumannen. Om det är problemet i ditt fall så kommer det att kännas bättre om bara ett par dagar.

Spaceless säger: tycker folk att ni är konstiga som pysslar med horoskop?

Hanna Vennberg och Tor To säger: Nej, de flesta tycker att det är oerhört fascinerande.

lelle säger: andvänder ni sådanna typ spå kort eller är det bara båg ?

Hanna Vennberg och Tor To säger: Att spå i kort är en helt annan sak än att ställa horoskop, men vi gör både och.

Hanna Vennberg och Tor To säger: Tack för att ni kom hit. Det var roligt att prata med er!

Moderator säger: Tack Hanna och Tor samt alla chattare för att ni gav så bra frågor och svar!