Nittio procent vill förbjuda kamphundar

Massiv opinion bland Aftonbladets läsare på nätet

NYHETER

Nio av tio nätläsare vill förbjuda kamphundar.

I princip är de redan förbjudna enligt djurskyddsförordningen - men finns ändå.

– Självklart förstår jag att folk är oroade över att sådana hundar finns i samhället. Redan i april kan en hund omhändertas om den inte är märkt. Om den bedöms som farlig kan den avlivas, säger Anna Tofftén, chef vid djurenheten på jordbruksdepartementet till Aftonbladets nätupplaga.

Det står redan klart och tydligt i lagboken. Djurskyddsförordningen, paragraf 19 a:

”Det är förbjudet att inneha eller genom avel frambringa hundar som

1.har extremt stor kamplust,

2.blir lätt retade och biter,

3.bara med svårighet kan förmås avbryta ett angrepp och

4.har en benägenhet att rikta sitt kampintresse mot människor eller andra hundar.”

Kamphundar är alltså redan förbjudna enligt lag men överfall från hundar som stämmer på den definition som anges i förordningen finns bevisligen ute i samhället.

Var ute och joggade

Senast i måndags natt blev tv-journalisten Pelle Thörnberg angripen av två rasande staffordshire bullterrier när han var ute och joggade.

– Egentligen är det inte intressant att diskutera vilken ras en hund har. Från början stod det pitbull i paragrafen men det togs bort eftersom det lika gärna kan gälla en rottweiler. Uppfyller hundarna kriterierna i lagboken kan hunden beslagtas och avlivas, säger Anna Tofftén.

Internationellt pågår en ständig diskussion i EU om kamphundens vara eller inte vara och i många europeiska länder har de redan förbjudits. Nationellt har vissa fastighetsägare bannlyst kamphundar.

Regler utan verkan

De nya regler som infördes vid årsskiftet innebär att alla hundar under åtta år måste märkas och registreras har kallats tandlös. Eftersom reglerna anmälts till EU så sent har de ännu ingen rättslig verkan, ingen hundägare kan tvingas gå med i registret och betala 150 kronor.

I Sverige handlar det enligt Kennelklubben om 560 000 hundar som måste märkas.

Varken de hundar som attackerade Pelle Thörnberg eller deras ägare har kunnat spåras.

Jordbruksverkets nya förslag till EU-kommissionen ger dock polisen och djurskyddsinspektörerna ett vassare verktyg.

Kan omhändertas från 1 april

– Från och med första april löper man risk att ens hund omhändertas om den inte är märkt. Om den bedöms som farlig kan den avlivas alternativt omplaceras hos en annan familj, säger Anna Tofftén.

Av de nära 38000 som röstat på aftonbladet.se:s fråga strax före kl 23 på onsdagskvällen tyckte nära 89,7 procent att kamphundar ska förbjudas. Anna Tofftén tror att de siffrorna ganska väl avspeglar den generella opinionen i samhället.

– Jag förstår att många känner en oro över dessa hundar. Om man exempelvis har en granne som man misstänker har en sådan hund finns möjligheten att anmäla detta till djurskyddsinspektörerna på kommunen, säger Anna Tofftén.

Hundpsykologitest

Kommunens djurskyddsinspektörer kan besluta om ett hundpsykologitest som kan avgöra om hunden passar in på definitionerna för en kamphund. Om misstanke finns att ett brott mot djurskyddslagen begåtts kan djuret beslagtas och avlivas. Ägaren riskerar dessutom böter eller fängelsestraff.

Drygt hälften av de 560 000 hundar som är omärkta i Sverige finns redan med i kennelklubbens frivilliga register. Inom kort får de ett brev med en uppmaning att gå med i det nya, obligatoriska registret.

Övriga ska informeras genom annonskampanjer.

Men för att de nya föreskrifterna ska kunna börja gälla, måste EU-kommissionen först säga ja.

Annika Sohlander