Öcalan hörs om mordet på Palme

Palmespanare utreder PKK- spåret på nytt

NYHETER

Polisen ska förhöra den dödsdömde PKK-ledaren Abdullah Öcalan om Palmemordet.

Inom kort reser utredare från Palmegruppen till Turkiet.

- Vi har fått klartecken från de turkiska myndigheterna, säger Rikskriminalens chef Lars Nylén.

Femton år efter skotten på Sveavägen sliter en grupp poliser fortfarande med det olösta mordet på Olof Palme.

Redan hösten 1998, när Abdullah Öcalan greps på Roms flygplats, ville Palmeutredarna förhöra PKK-ledaren, främst för att kunna avföra Hans Holmérs så kallade huvudspår.

Men Öcalan blev åter högintressant för Palmegruppen sommaren 1999 då han stod åtalad i Turkiet.

"Ex-frun hjärnan bakom mordet"

Under rättegången uppgav han att han var oskyldig - men pekade samtidigt ut sin före detta hustru som hjärnan bakom mordet. Hustrun ingick i en grupp som brutit sig ur den kurdiska terroriststämplade organisationen.

Abdullah Öcalan sitter i dag inlåst på fängelseön Imrali i Marmarasjön. I över ett år har svensk polis bearbetat turkiska myndigheter för att få till stånd ett förhör med Öcalan.

Snart blir förhöret av, skriver Göteborgs-Posten.

- Det finns ingen tidpunkt klar mig veterligt. Men det ska ske under våren och det planeras nu för det här. Vi har ett ja, och det är positivt i alla fall, bekräftar Lars Nylén för Aftonbladet.

Med besöket i Turkiet hoppas polisen få klarhet i vad Öcalan egentligen sa under rättegången. Turkisk press är ökänd för att sprida uppgifter om PKK och mordet på Olof Palme.

Hans Holmérs huvudspår

Endast en oberoende observatör, den finske politikern Gunnar Jansson, släpptes in den aktuella rättegångsdagen. Han bekräftade då för Aftonbladet att Öcalan pekat ut sin ex-hustru.

- Nu får vi tillfälle att prata med Öcalan personligen, höra vad som sagts egentligen och kan ställa kompletterande frågor, säger Lars Nylen.

Öcalans organisation PKK var under Hans Holmérs tid som spaningsledare huvudspår i jakten på Olof Palmes mördare. Holmér sa hösten 1986 att han var säker till 95 procent.

Ett av de tänkbara mordmotiven för den kurdiska organisationen skulle vara att Öcalan vägrats asyl i Sverige. PKK ansåg också att den svenska regeringen samarbetade med den turkiska säkerhetstjänsten.

Spaningsledaren Stig Edqvist säger till GP att det är hans skyldighet att utreda PKK-spåret grundligt - särskilt med tanke på hur mycket arbete som lagts ned på PKK genom åren.

Har överklagat sin dödsdom

Jens Kärrman