Pedofilen valde offer efter deras skor

27-åringen erkänner sexövergrepp på åtta barn

NYHETER

Han kände en böjelse för barn med svarta, grova kängor.

Den 27-årige familjefadern har tidigare häktats för våldtäkt på en pojke i Uppsala.

Nu har han erkänt sju nya sexbrott.

Bland brotten finns två uppmärksammade våldtäkter på flickor i Västmanland. Ett av brotten var okänt för polisen. Bland de brott han nu häktats för benämns tre som grov våldtäkt och fyra som männi-skorov.

Polisen misstänkte länge att det var samma person som våldförde sig på barn i Uppsala och Västerås.

Det fanns flera gemensamma nämnare. Han lockade iväg barnen på ett likartat sätt, genom att visa dem ett gulligt djur eller säga att han sökte en viss plats.

Kamraterna tog bilnumret

Han var särskilt intresserad av barn med svarta, grova kängor. Men barnen hade svårt att ge ett enhetligt signalement.

– Barn uppfattar ålder på så olika sätt, säger Björn Svensson, presstalesman hos polisen i Västerås.

Därför kunde 27-åringen fortfarande ha varit på fri fot om inte två kamrater noterat registreringsnumret på hans kombibil när han förde bort deras kompis den 7 februari i Uppsala.

Polisen vill nu belöna de uppmärksamma kamraterna.

– Ett bra utredningsarbete fick sedan mannen att erkänna de andra övergreppen, trots att det varit mycket skamfullt att berätta, säger Kenneth Brattström, kammaråklagare i Uppsala.

DNA-analyser kopplar också 27-åringen till två våldtäkter på flickor i Västmanland. Polisen är förtegen om mannens bakgrund. Det är dock känt att han varit yrkeschaufför och opererat i närheten av sitt eget bostadsområde i Västerås. Där inträffade också tre av övergreppen.

”Fel” skor räddade barnet

Enligt polisen är mannen deprimerad och känner ångest inför det han gjort. Han har själv småbarn.

27-åringen säger att en del av övergreppen skett enbart för att barnen haft en viss typ av grova skor på sig. Han har då inte kunnat behärska sig. Den övriga klädseln har inte spelat någon roll.

– Vid ett tillfälle försökte han först ta ett barn, men ändrade sig när han såg det andra barnets skor, berättar Björn Svensson.

Mannen kommer att genomgå rättspsykiatrisk undersökning. Åtal ska väckas senast 22 mars. Straffet kan bli fängelse i 4-14 år eller livstid.

Ylva Bergman