Politiskt gräl sänkte liran

Turkiet släpper valutan fri – fall på 40 procent väntas

NYHETER

ANKARA

Turkiet tillkännagav på torsdagen att man överger sin fasta växlingskurs, vilken var central för ett 110 miljarders reformprogram från IMF, och låter liran flyta i ett försök att få slut på den ekonomiska kris som plågar landet.

Uttalandet kom efter ett 12 timmar långt krismöte mellan premiärminister Bulent Ecevit och ekonomiska företrädare, bland dem Centralbankschefen Gazi Ercel, arkitekt bakom det IMF finansierade programmet.

Politiskt gräl skrämde bankerna

Ett gräl mellan Ecevit och presidenten Ahmet Necdet Sezer, tidigare i veckan, skrämde de turkiska bankerna och resulterade i att landets valutareserv dränerades på motsvarande 70 miljarder kronor och att dagslåneräntan steg till 4 000 procent på onsdagen.

Oron i Turkiet beror på osäkerhet om regeringen kan hålla sitt löfte om snara reformer som den Internationella valutafonden (IMF) krävt för att bevilja krediter på över 110 miljarder kronor till Turkiet.

Turkiet är en betydelsefull marknad för svensk export och investeringar. Landet är Sveriges femtonde största exportmarknad. Bland annat har företag som Ericsson, ABB och Tetrapak omfattande verksamhet i landet.

Fall med över 30 procent

Turkiska regeringens beslut att låta liran flyta kan resultera i att värdet fallet med

30 till 40 procent, sade ledande analytiker i Asien.

- De har låtit valutan flyta och vi tror att det kommer att leda till en devalvering av liran på minst 40 procent, sade Frank Gong, chefsekonom på Bank of America i Hong Kong.

TT-Reuters