Åtta av tio falska sedlar görs hemma

Enkel teknik med moderna hemdatorer och bläckstråle- skrivare

NYHETER

I takt med att skrivare kopplade till hemdatorn blivit allt bättre har också försöken att förfalska pengar ökat.

Sedan 1995 har antalet avslöjanden tredubblats. Det visar statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå.

Brottskurvan började stiga ungefär samtidigt som skrivarna blev billigare och allt bättre.

- Åttio procent av alla falska sedlar vi får in är gjorda med bläckstråleskrivare, säger Michael Johansson, sedelspecialist hos Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL), till tidningen Ny teknik.

”Mest ungdomar som försöker

En scanner, som är nödvändig för att läsa in bilden av sedeln i datorn, kostade för några år sedan cirka 3 500 kronor, i dag kostar de mycket bättre apparaterna ungefär 500 kronor. Samma utveckling har också skett på skrivarfronten.

- Det är mest ungdomar som försöker. De allra flesta nöjer sig med att sätta upp det färdiga alstret på väggen, men några försöker också handla för sin egenhändigt tillverkade sedel, berättar kriminalinspektör Marcus Qvennerstedt hos rikskriminalens finanspolis för tidningen.

100- och 500-kronorssedlar är de populäraste sedlarna att försöka förfalska, och i mörka lokaler, på restaurang eller puben är de lätta att förväxla med äkta sedlar.

Skärpt lagstiftning

På 90-talet ökade förfalskningarna dramatiskt när de första färgskrivarna nådde marknaden. Men statistiken sjönk lika hastigt när det visade sig att varje skrivare lämnade ett unikt färgmönster och kunde spåras.

Moderna bläckstråleskrivare gör det svårare att spåra upphovsmännen och polisen har svårt att hitta några misstänkta. Bara ett 10-tal har på senare tid hamnat inför domstol.

Enligt Michael Johansson finns det i dag bläck och papper som är både arkiv- och vattenbeständigt, vilket leder till mycket naturtrogna förfalskningar. Riksbanken gick i slutet av förra året med varningar till banker och butiker.

Från första april skärps lagstiftningen och det blir mer riskabelt att handskas med falska sedlar. Både förfalskare och de som innehar och använder falska sedlar kommer att riskera kännbara straff.

Finanspolisen inrättar samtidigt en ny "penningsförfalskningsgrupp" på tre man som ska jaga falska sedlar av olika valutor tillverkade i Sverige.

Anders Lignell/TT