Höll sin fru som fånge under tio år

Lyckades inbilla henne att hon och barnen var hotade

NYHETER

Under 10 års tid höll en man sin östeuropeiska fru som en fånge i hemmet.

– Många tycker sannolikt att det är konstigt men han har byggt upp en bild för henne om att hon var hotad, säger Claes Petersen, chef för våldsroteln hos Norrköpingspolisen till Aftonbladets nätupplaga.

Mannen anhölls i tisdags.

I början av 90-talet träffades paret genom en kontaktannons och kvinnan flyttade från ett östeuropeiskt land till en stad några mil utanför Stockholm. Med sig hade hon ett eget barn, numera vuxet, som också tvingats leva isolerat tidvis.

Under de första åren i Sverige började mannen att måla upp en bild av att kvinnan och hennes barn var utsatta för hot. Hoten byggdes upp successivt under ett antal år.

Brev med instruktioner

– Han har skrivit massor av brev med instruktioner för vad kvinnan skulle göra i stort sett varje dag som han skickade till sin egen adress. Breven såg ut att vara avsända från olika uppdiktade personer, bland annat livvakter. Det kunde handla om vilken affär hon skulle handla i, vid vilka klockslag och vilken dag hon skulle kasta soporna, säger Claes Petersen.

Kvinnan kunde ingen svenska och kände ingen i Sverige. Hon trodde på sin make. Hotbilden som han byggde upp blev så verklig och hon utmanade inte ödet.

Rädd att förlora henne

– Mannen säger att han varit rädd att förlora henne, det var därför han gjorde så här. Däremot var mannen inte våldsam eller hotfull mot kvinnan för att få henne att stanna, säger Claes Petersen.

Missförhållandena upptäcktes för en tid sedan av de sociala myndigheterna. Mannen polisanmäldes misstänkt för olaga frihetsberövande och anhölls under tisdagen.

– Han medger omständigheterna men ur hans egoistiska perspektiv har han inte gjort något ont, säger Claes Petersen.

Det är ännu oklart hur kvinnans barn upplevt det som inträffat.

Under fredagen beslutar åklagaren om mannen ska begäras häktad.

Annika Sohlander