Anders Thunborg vann över cancern - igen

”Jag kämpar för att lura döden”

NYHETER

Han fick cancer. Och botades.

Han fick tillbaka cancern. Och blev frisk - igen.

- Jag är inte rädd för döden. Men jag kämpar för att lura den. Det är roligare att leva, säger Anders Thunborg, 66.

När han skulle installera sig som Sveriges ambassadör i Moskva 1986 upptäckte han cancern första gången.

- Flyttgubbarna var och hämtade våra saker i hemmet i Stockholm. Själv fick jag lägga mig på sängen, illamående och fruktansvärt trött.

- Jag minns att jag satt i en rullstol utanför Danderyds akutintag och rökte en cigarett. Det blev förresten den sista. På den tiden rökte jag runt femtio om dagen, jag skäms när jag säger det.

Två dagar senare fick Thunborg besked om att han hade cancer. Hårcellsleukemi, en sällsynt cancerform. Sjukdomen har fått sitt namn därför att de sjuka cellerna blir håriga.

Lärde sig ta sprutorna

- Jag behandlades med interferon. Jag lärde mig att själv ta sprutorna så att jag skulle kunna börja jobbet i Moskva. Tränade på en apelsin och det var ju inte märkvärdigare än att en person med diabetes tar sitt insulin. Interferonet fungerade, efter några månader blev jag fri från cancern.

Men då krävde 30 års rökning sin tribut.

Anders Thunborg drabbades av rökastma.

Blev sjuk igen - och frisk

- Jag opererades för lungemfysem. Läkarna tog bort en tredjedel på varje lunga. Det är ju rätt otroligt att man kan bli starkare när en så viktig kroppsdel reduceras men så var det faktiskt. Jag kunde gå i trappor igen. Och ta långpromenader som jag älskar. Det gör jag varje dag här i Lillans och mitt hyrda hus på franska sydkusten nära Cannes där vi är nu. Vi åker hit ett par månader varje vinter för att slippa kylan. Mina luftrör och lungor mår bättre.

Förra sommaren började Anders Thunborg känna samma symptom som när han var cancersjuk första gången. Han blev onormalt trött.

- Jag skulle göra en rutinkoll av mina lungor på Karolinska sjukhuset. Eftersom jag ändå var där bad jag dem göra ett blodtest. Efter några dagar ringde min läkare. Han skrek i telefonen: "Fan, du har spår av hårceller igen." Och så gav han mig en rejäl bassning för att jag inte kontrollerat mitt blod på ett par år.

- I höstas fick jag cytostatikabehandling intravenöst. Och för några veckor sedan kom det sköna beskedet att jag är frisk. Igen. Behandlingen har verkat hundraprocentigt, berättar Anders Thunborg för Cancerfondens tidning Rädda Livet.

- Nu skriver jag mina memoarer.

Ambassadör och minister

Hårcellsleukemi

Ken Olofsson