- Ivar Lo hade glimten i ögat

I dag fyller han 100 år och hyllas med ny bok

NYHETER

I dag skulle Ivar Lo-Johansson fyllt 100 år.

- Men han är fortfarande högaktuell, säger författaren och Aftonbladetmedarbetarn Gunder Andersson, som hyllar Ivar Lo med en nyutkommen bok.

- Han var en samhällsradikal som bland annat drev kampanjer mot hur åldringsvården såg ut under folkhemsbyggandet. Mycket av det kan vi känna igen i dag.

Och han hade åsikter om polisväsendet och polisvåldet. Om han levt i dag är jag övertygad om att han hade tyckt en massa om väktarvåldet. I sin nyutkomna antologi, "Mitt möte med Ivar Lo", låter Gunder Andersson flera kända författare och kulturskribenter berätta om sina personliga erfarenheter av Ivar Lo.

Hur fick du idén till boken?

- Inför 100-årsjubileet ville jag locka ut litteraturvetarna ur sina gryt och få fram deras personliga uppfattningar om honom. Många av dem har träffat honom personligen och det var de minnesbilderna jag ville komma åt.

Ivar Lo beskrivs bland annat som kamraten, uppviglaren och arbetsmyran.

Klurig och humoristisk

Själv träffade Gunder Andersson honom för första gången 1974 för Aftonbladets räkning. Och han kommer ihåg en humoristisk man med glimten i ögat.

- Som ung hade jag för mig att han var så grå och tråkig. Men han var en fantastisk människa. Och han var klurig som sjutton. Man visste aldrig när han skämtade.

I morgon delas fackföreningsrörelsens Ivar Lo-stipendium på 125 000 kronor ut. Mottagare är författaren Åke Smedberg.

Ivar Lo-Johanssons personliga pris på 250 000 kronor går till Sara Lidman.

I morgon hålls ett seminarium i ABF-huset på Sveavägen, där bland annat olika tv-porträtt av Ivar Lo kommer att visas.

Började som lokalredaktör

Caroline Forsman