Folkets bank gifter sig med storkapitalets

NYHETER

Folkets egen bank går ihop med storkapitalets.

Sammanslagningen är symbolisk. I dag är en bank som ett företag vilket som helst. Inte ett maktinstrument.

Föreningssparbanken har sina rötter i sparbanksrörelsen vars motiv var sociala. Sparbankerna skulle drivas utan vinstintresse och främja sparsamhet för att behovet av understöd skulle minska bland de fattiga.

SEB däremot stammar från Stockholms Enskilda bank, Sveriges första affärsbank grundad av O A Wallenberg i mitten av 1800-talet. Fokus har legat på storföretagen och "finansiellt aktiva kunder", alltså de som har mycket pengar.

Bankerna var alltså maktfaktorer - men på diametralt olika sätt. Sparbanken ville ge den lille mannen makt över sitt eget liv. Skandinaviska Enskilda banken var länge navet i Wallenbergsfärens finans- och industriimperium.

Dessa båda banker, med helt olika bakgrund och kulturer, ska nu giftas samman och bilda Nordens näst största bank. Förutsatt att inte affären stoppas av svenska eller europeiska konkurrensmyndigheter.

Symboliskt slut på en epok

Den nya SEB Swedbank bildar det symboliska slutet på den epok då bankerna spelade olika roller. De tre återstående storbankerna är rätt lika och har ungefär samma ambitioner. Målet är att ha så stor kundkrets som möjligt inom alla sektorer, tjäna så mycket pengar som möjligt åt ägarna och undvika att bli uppköpta av ännu större banker. Affärsbankernas gamla band med näringslivet är upplösta liksom Föreningssparbankens med småkunderna.

SEB är Wallenbergarnas bank. Men det är länge sedan sfärens företag kontrollerades via banken. Nu bygger familjens makt på ägarstiftelser och investmentbolaget Investor.

Ändå är Wallenbergarnas grepp över banken stort. Knappt 21 procent av bankens kapital kontrolleras via familjesfärens närstående banker och stiftelser. Bankens ordförande är Jacob Wallenberg, en av de kusiner som för familjens arv vidare.

Betydde mycket för Wallenberg

Även i den nya banken blir Wallenberg störste ägare. Lika stor andel av kapitalet som i den gamla banken kontrolleras därifrån. 2003 blir Jacob Wallenberg, tillika vice ordförande i Investor, styrelseordförande. Vd:n Lars Thunell kommer också från SEB.

Traditionellt har banken betytt mycket för familjen Wallenberg. De goda internationella kontakterna byggde på banken och dess bankirverksamhet. Kanske var det därför Wallenbergarna på nytt tog sitt ansvar då banken var på fallrepet under bankkrisen för ett decennium sedan.

I dag klarar sig familjen utan banken. Det är ett ägarobjekt bland andra. Men med stort sentimentalt värde.

Här är alternativen till storbanken

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM