Servicehus anmält för vanvård

80-åring fick föras till sjukhus

NYHETER

När ambulanssjukvårdarna klev in hos den gamle mannen möttes de av ren misär.

- Det fanns inga lakan i sängen och han sov i sin egen avföring och urin, säger Anne Malm.

Nu har hon anmält servicehuset för vanvård.

I torsdags eftermiddag larmades Anne Malm och hennes kollega till ett servicehus i västra Stockholm. Det gällde en man i 80-årsåldern som enligt personalen hade ramlat och slagit sig upprepade gånger.

- Hemma hos honom möts vi av en otrolig misär. Det stod oöppnade matlådor överallt, och golvet var fullt av avföring, berättar hon för Aftonbladets internetupplaga.

- Han var fruktansvärt smutsig, uttorkad och undernärd. Han vägde kanske 35-40 kilo.

När ambulanssjukvårdarna frågade personalen om missförhållandena, fick hon svaret att den gamle mannen "inte vill" att de ska städa hos honom.

- Men vadå inte vill, säger hon. Det här handlar inte om en dags skit, det handlar om flera månader.

Anne Malm har arbetat som ambulanssjukvårdare i åtta år, och hon säger att hon under de åren har fått se en hel del elände.

- Men det här var droppen som fick mig att rinna över. Aldrig att jag skulle låta någon av mina anhöriga bo på det servicehuset. Aldrig!

Fördes till sjukhus för vård

Mannen fördes till S:t Görans sjukhus för vård, och Anne Malm vände sig till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd för att göra en anmälan om vanvård.

Det var det minsta hon kunde göra, förklarar hon.

- Jag kan ta både det ena och det andra. Men att en människa ska leva sina sista dagar på det här viset, det är skandal. Jag kände att nu får det väl vara nog.

Maria Saving