Medanalys förre ägare stämmer staten på 300 miljoner

Regeringen vill att saken prövas i domstol

NYHETER

Medanalys förre ägare Lennart Ransnäs får ingen ersättning från staten.

Socialminister Lars Engqvist uppmanar istället Ransnäs att gå till domstol.

- Nu börjar kriget, säger Per E Samuelsson, Ransnäs advokat, som ska stämma staten på 300 miljoner kronor.

Staten säger nej till att bevilja så kallad ex gratia-ersättning till Medanalys ägare Lennart Ransnäs.

- Vår bedömning är att ansökan om ex gratia-ersättning är en del av en rättslig process. Vi bedömer att de rättsliga möjligheterna för Lennart Ransnäs att hävda sin rätt och sina anspråk inte är uttömda, säger Engqvist till TT.

Beslutet förvånar Per E Samuelsson.

- Det här är väldigt fult av staten, jag hade räknat med att de viljat göra upp i godo och visat hjärta, själ och omtanke.

Socialministern anser att saken bör prövas i domstol eftersom fallet är principiellt viktigt och därför bör prövas.

- Vi stämmer staten bums och redan nästa vecka lämnar jag in stämningsansökan till Göteborgs tingsrätt, säger Per E Samuelsson som räknar med att den komplicerade rättegången kommer att ta fem-sex år.

Ransnäs kan nu antingen själv stämma staten, eller gå genom justitiekanslern (JK). Enligt vad TT erfar är regeringen inte främmande för att det så småningom kommer att leda till en förlikning mellan staten och Lennart Ransnäs.

- Det låter direkt konstigt och jag begriper inte vad de menar. Jag har ägnat ett år till att förmå staten och JK att inleda förhandling om förlikning, säger Per E Samuelsson.

Socialstyrelsens tillslag mot Lennart Ransnäs företag Medanalys i Göteborg 1995 var startskottet för Medanalys-affären.

Socialstyrelsen ville undersöka uppgifterna om att företaget skulle lämnat en mängd felaktiga och till och med falska medicinska analyser.

Men anklagelserna om de falska proverna gick inte att bevisa, och misstankarna avskrevs - men Medanalys gick i konkurs.

Lennart Ransnäs anser att hans livsverk gått förlorat och kräver nu staten på skadestånd på 300 miljoner kronor men justitiekanslern har sagt nej till kravet.

Konkursförvaltare anklagar staten för rättsövergrepp och myndighetsmissbruk och konkursboet har nu stämt staten på 193 miljoner kronor.

Inga-Lill Hagberg

ARTIKELN HANDLAR OM