Prejudicerande åtal mot chefredaktören för Aftonbladets nätupplaga

"Det är av intresse för alla att veta var gränsen går"

NYHETER

Justitiekanslern beslutade på fredagen att åtala ansvarige utgivaren för Aftonbladets nätupplaga aftonbladet.se, Kalle Jungkvist, för hets mot folkgrupp.

Det är första åtalet i Sverige mot debattinlägg publicerade på en tidnings nätsida.

- Som jag ser det här är det i första hand en branschfråga mer än en fråga för Aftonbladet.se, säger Aftonbladets advokat Peter Althin.

- Det här kan hända vilken tidning som helst. Det här är ett prejudicerande fall och det är av intresse för alla att veta var gränsen går.

Åtalet gäller fyra inlägg med antisemitiska och rasistiska inlägg. De publicerades i oktober förra året på ''Tyck till''-sidan.

Tidningen frågade om det blir fred i Mellanöstern. Bland svaren fanns sådana som uppmanade till en ny ''slutgiltig lösning'' och att israeler och judar borde utrotas. Inläggen slank igenom men togs senare bort.

Tusentals inlägg

- En av anledningarna till åtalet kan möjligen vara att inläggen låg kvar några dagar, på grund av olyckliga omständigheter, säger Peter Althin.

- I papperstidningarna handlar det om fyra-fem inlägg. Här är det tusentals, just för att ge människor rätt att fritt yttra sig vilket är viktigt för en demokrati. Om man anser att förhandsgranskningen ska vara fullständig kan det inte fungera i praktiken. Då kan man slå igen hela idén om den fria debatten, säger Althin.

Aftonbladets diskussionsgrupper på nätet engagerar många läsare. Vissa dagar kan det komma in flera tusen inlägg. Sammantaget finns uppemot hundratusen inlägg i de olika diskussionerna.

Förutom förhandsgranskningen uppmanas diskussionsdeltagarna att själva höra av sig till aftonbladet.se om de ser något inlägg som inte borde ha släppts igenom.

Inläggen modereras

Den allmänna regeln som finns för att få igenom ett debattinlägg är att det ska vara en trevlig ton. En speciell redaktion är tillsatt för att se till att inlägg av rasistisk och sexistisk natur inte släpps igenom. Inte heller tillåts inlägg som innehåller personliga påhopp, diskussioner som rör enskilda personer eller som uppmanar till brott. Dessutom hindras inlägg som på annat sätt bryter mot lagen.

Åtalet för hets mot folkgrupp väcks vid Stockholms tingsrätt. Straffet vid en fällande dom sträcker sig från dagsböter till två års fängelse.

Caroline Olsson