ABB-mannen misstänks för spioneri mot Tyskland

Tyska riksåklagaren utreder 53-åringens aktiviteter

NYHETER

ABB-mannen spionerade mot Tyskland

Den i Sverige utpekade ABB-ingenjören är misstänkt för att också ha spionerat mot Tyskland, uppger Svenska Dagbladet. Den tyska riksåklagaren har sedan en tid utrett 53-åringens aktiviteter.

- Vi kan bekräfta att utredningen kring mannen avser olovlig underrättelseverksamhet riktad mot Tyskland på uppdrag av främmande makt, säger riksåklagarens taleskvinna Frauke Scheuten till SvD.

Jobbar parallellt

Hon vill inte uppge hur länge den tyska säkerhetspolisen har haft ögonen på den misstänkte storspionen. Hon understryker för SvD att den tyska utredningen förs oberoende av de svenska efterforskningarna och att varken Sverige eller Tyskland har begärt rättshjälp.

-Naturligtvis håller myndigheterna i Sverige och Tyskland kontakt med varandra.

”Klassisk underrättelseverksamhet”

Uppgiften om Ryssland skulle ligga bakom spionaffären är fortfarande obekräftade.

-Det enda vi kan bekräfta, säger Frauke Scheuten till SvD, är att det inte rör sig om industrispionage på uppdrag av företag eller privatpersoner utan om klassisk underrättelseverksamhet för ett annat lands räkning.

På fredagen samtalade ABB:s så kallade operativa grupp med den 53-årige utpekade mannen. Hans framtid är oklar.

-Vad som händer vid en fällande dom har vi i dagsläget ingen uppfattning om. Men det är ett beslut som vi inte behöver stressa fram, säger ABB:s informationschef Ola Thorén till Svenska Dagbladet.

aftonbladet.se ( )