”Vi har väntat på larm länge”

NYHETER

Jordbruksverkets generaldirektör Ingbritt Irhammar hoppas att BSE-larmet är falskt.

- Det är rätt vanligt med falsklarm. Detta kan vara både riktigt och falskt. Om ett par-tre veckor vet vi.

Ingbritt Irhammar nåddes av beskedet från SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, strax efter klockan fyra i går eftermiddag.

Din reaktion?

- Ja, man reagerar så att... jaha, nu kom det, då. Statistiskt sett skulle det kommit mycket tidigare. Det är den erfarenhet vi har utifrån Europa.

Vad säger erfarenheten?

- Att det första larmet statistiskt sett skulle ha kommit redan efter 10 000 djur. Och vi har redan passerat 20 000 djur. Så vi har väntat på larm länge.

"Ta det med nypa salt"

- Men jag tycker att vi ska ta det här med en nypa salt. Särskilt som vi hade två larm i eftermiddag och det ena avfärdades redan efter några timmar. Det visade sig vara feltestat.

Du låter mer säker på att detta är ett falskt larm än ett riktigt?

- Nej, jag är inte säker. Vi är förberedda på att det kan vara riktigt. Vad jag vet är att det i andra länder rutinmässigt kommit ett falskt larm ungefär vid vart tiotusende prov.

Ingbritt Irhammar och Jordbruksverket fick svidande kritik när man hösten 1999 under mycket uppmärksammade former avlivade fritt betande kor i bohuslänska Ljungskile. Bara för att de inte var EU-märkta.

Ser fördelen med djurmärkning

- Här ser vi fördelen av märkning av djur. Det gick direkt att kontrollera på vilken gård den här kon hade hört hemma, säger Ingbritt Irhammar nu.

En del har ju hävdat att Sverige aldrig skulle drabbas av galna ko-sjukan. Kommentar?

- Vi har inte hävdat att vi inte skulle råka ut för larm. Men det finns ju de som säger att det inte är troligt att vi har något BSE-fall i Sverige.

- Det vet vi fortfarande inte.

Leif-Åke Josefsson

ARTIKELN HANDLAR OM