PG:s dröm – att bli statsminister

”Det är i regerings- ställning man kan uträtta något”

NYHETER

Som ung ville han bli skådespelare eller journalist.

Men valde Volvo.

Nu avslöjar PG Gyllenhammar att han egentligen ville bli Sveriges statsminister.

I en öppenhjärtig intervju i Dagens Industri berättar PG Gyllenhammar om sin familj och sina politiska ambitioner.

På 1980-talet gick han med i folkpartiet. Gyllenhammar var bland annat en het kandidat att efterträda Ola Ullsten. Och partiledarskapet lockade - men även statsministerposten.

Familjen var emot planerna

- Det finns ju ingen anledning att bara vara partiledare, det är i regeringsställning man kan uträtta något. Men jag motstod frestelsen. Det är också långt ifrån säkert att jag hade blivit partiledare. Dessutom var hela familjen starkt emot idén, säger PG Gyllenhammar till DI.

Gyllenhammar var kritisk mot Olof Palme - samtidigt som han beundrade honom.

- Han var en fascinerande person - stimulerande och provocerande, beläst och berest. Lustigt nog var han mer agitator än statsminister, framför allt utomlands.

Lämnat Sverige bakom sig

I dag bor PG Gyllenhammar i London, och definierar sig själv mer som Londonbo än svensk. Och det är inte bara Sverige han har lämnat bakom sig. Numera kör den före detta Volvo-chefen Audi och Renault.

- Jag ville fortsätta att köra Volvo så länge den sista modell jag var med och tog fram fanns kvar i sortimentet, säger han till DI.

PG Gyllenhammar har varit gift med sin Christina i 42 år. Men under åren har äktenskapet stormat. Något som han sett som en tillgång, berättar han för Dagens Industri.

- Jag tror nämligen att stormar, så länge de inte är destruktiva, är nyttiga eftersom likgiltighet är det värsta som finns i relationer, säger PG Gyllenhammar till DI.

Han håller hårt om sin familj. Men utåt sett är han inte en särskilt "kramig" person.

- Jag kramar inte vem som helst i onödan, det måste jag säga.

Gyllenhammar berättar om en barriär som gjort det svårt för utomstående att komma in i familjen. Barnens pojk- respektive flickvänner har blivit hårt granskade.

Kollat barnens partners noga

- Jag har sett både pojkar och flickor passera, där jag och Christina varit måttligt roade, men de har senare valt utmärkta partners, säger han om sina barn i intervjun.

Gyllenhammar har också haft ett stormigt förhållande med sin äldre syster. De blev inte vänner förrän hon flyttade hemifrån och gifte sig.

- I dag har vi en fin kontakt. Men som ung tyckte hon att jag var bortskämd och vidrig, säger PG Gyllenhammar till DI.

- Det var säkert en grov överdrift.

Anna-Maria Wiklund

ARTIKELN HANDLAR OM