aftonbladet.se åtalas för hets mot folkgrupp

NYHETER

I några dagar låg fyra rasistiska debattinlägg av misstag ute på aftonbladet.se.

Nu åtalar justitiekanslern ansvarige utgivaren Kalle Jungkvist för hets mot folkgrupp.

På aftonbladet.se finns ett par tusen diskussionsgrupper där läsarna skriver inlägg. Normalt kommer det in mellan 1 000 och 3 000 nya inlägg om dagen. Det ligger alltid omkring 100 000 inlägg på sajten.

- Vi förhandsgranskar alla och tar bort dem vi inte vill publicera, säger Kalle Jungkvist.

Men i oktober förra året slank fyra rasistiska inlägg igenom granskningen. De var så grova att justitiekanslern nu åtalar Kalle Jungkvist för hets mot folkgrupp.

Granskar alla debattinlägg

- På grund av att det är så många inlägg per dag kan det hända att några slinker igenom. Det var en rad olyckliga omständigheter som gjorde att vi tyvärr inte upptäckte de här i tid. Som längst låg något ute sju, åtta dagar, säger Kalle Jungkvist.

aftonbladet.se är en av få stora nättidningar i världen som förhandsgranskar debattinlägg. Dessutom finns en funktion där läsarna kan klaga så att olämpliga inlägg stryks.

- Vi granskar dem bland annat för att nazister inte ska kunna sprida propaganda i våra diskussionsgrupper. Vi har kämpat mot nazistiska rörelser så länge de funnits och beklagar självfallet att de här raderna publicerades.

Fällande dom kan strypa debatt

Kalle Jungkvist anser inte att tidningen har begått något brott.

- Internet ger möjlighet till en bred folklig debatt. Därför är det här målet principiellt viktigt för hela branschen. En fällande dom kan innebära att de stora nättidningarna måste strypa debatten. I praktiken är det omöjligt att förhindra att något enstaka olämpligt inlägg av misstag passerar.

Petter Ovander