Stressen gjorde 5-åriga Lisa sjuk

Forskaren varnar för sjukdomsexplosion bland unga

NYHETER

Lilla Lisa, 5 år, från Bensbyn i Norrbotten blev sjukskriven i fjorton dagar - för stress i förskolan.

Nu varnar stressforskande docent Peter Währborg, Göteborg, för stressens effekter på mycket unga barn:

- Om tio år har vi en sjukdomsexplosion bland unga. Åderförkalkning, åldersdiabetes och fetma kommer att drabba mycket unga människor.

Lisas föräldrar, Helen och Anders Björnström, gjorde fullständigt rätt som tog dotterns symtom på allvar. Den förut så pigga flickan ville inte gå till förskolan.

Hon hade ont i magen och mådde illa, fick svårt att sova.

De tog henne till doktorn som sjukskrev henne för stress.

- Vi är nöjda med personalen. Men de har för stora barngrupper att ta hand om. De blir lika stressade som barnen. Så är det överallt inom skola och vård, säger Helen Björnström.

Personalen byts ut allt fortare

Snålt skurna ekonomiska kostymer går ut över både barn, pedagoger och vårdpersonal. Personalen slits ut och byts med allt tätare mellanrum.

Lilla Lisa reagerade genom att bli sjuk.

Stressforskaren Peter Währborg förstår. Han är docent i kardiologi, hjärtsjukdomar, och psykologi, och undersöker särskilt unga människor och stress.

"Leder till åderförkalkning"

- Vi vet att stress hos unga orsakar förändringar i blodkärlen. Senare leder det till åderförkalkning. Åldersdiabetes ökar hos unga i dag. Vi vet också att stressade barn lagrar energi i fettcellerna. Den resulterar i övervikt, hela ämnesomsättningen rubbas.

De ungas framtida ohälsa beror främst på tre saker:

Känslomässiga separationer. Personal i skola, vård och omsorg byts för ofta.

Social oro. Nya familjeförhållanden, nya syskon, den sociala miljön hemma.

Mobbning. Barn som mobbas glömmer det aldrig. Det kan finnas en koppling mellan mobbning och fetma.

Ont i magen och huvudvärk

- Flickor är mest drabbade. De investerar mycket känslor i lärare och vårdnadshavare. De reagerar med ont i magen och huvudvärk. Pojkar reagerar genom att bli utagerande. Barn kan också bli deprimerade.

Förändringarna sker i tysthet under lång tid.

Om tio år räknar Världshälsoorganisationen, WHO, med att åldersdiabetes och därmed sammanhängande komplikationer som blindhet, nervskador och kärlskador kommer att ha fördubblats hos barn och ungdomar upp till 17 år.

- Lilla Lisa är bara toppen av ett isberg. Vi tror att svenska barn mår bra. Men sanningen är att svenska barn mår dåligt i sina själar.

Docentens bästa tips mot hetsen

Anita Hansson