Masslakt av djur i Storbritannien

Mul- och klövsjuka upptäckts på åtta gårdar

NYHETER

LONDON

Tusentals djur ska slaktas på åtta gårdar i Storbritannien. Stora områden på den engelska landsbygden har dessutom spärrats av för allmänheten, för att minimera risken att mul- och klövsjuka sprids vidare.

Hittills har fall av mul- och klövsjuka upptäckts på sex gårdar i England. Två av dem i Northumberland i nordöstra delen av landet och sex i Essex, i sydöst. På dessa gårdar, plus ytterligare två som ligger så nära att risken för smitta bedöms som mycket stor, kommer grisar och nötboskap att avlivas. Kadavren bränns på gårdarna för att hindra smittspridning.

Förbud råder i hela Storbritannien mot att transportera levande djur och samtliga kreatursmarknader håller stängt, liksom slakterierna. Förbudet trädde i kraft i fredags eftermiddag och gäller i en vecka.

Brist på kött

Att slakterierna stängt riskerar att leda till brist på kött i butikerna redan om några dagar. Myndigheterna i Storbritannien vädjade därför på lördagen till de brittiska konsumenterna att inte börja hamstra mat. Större matvarukedjor meddelade att de ämnar importera kött från kontinenten.

Utbrottet av mul-och klövsjuka drabbar förstås jordbrukarna allra hårdast. Efter krisen med galna ko-sjukan var det här det ungefär det värsta som kunde hända dem.

Men även övriga britter märker denna helg av effekterna av mul- och klövsjuka. Stora naturområden i sex delar av landet, där misstänkta eller bekräftade fall av mul- och klövsjuka förekommer, har spärrats av. Nationalparker uppmanar människor att avstå från söndagspromenaden, jakter har ställts in och i områden kring de smittade gårdarna i Northumberland uppmanas barn att hålla sig inne tills vidare.

Provsvar dröjer

I Skottland upptäcktes ett misstänkt fall av mul- och klövsjuka på fredagen. Provresultaten skulle ha meddelats på fredagskvällen men har skjutits upp till på tisdag. Det uppfattas som ett gott tecken.

Även i Nordirland finns ett misstänkt fall av mul-och klövsjuka. Där dog en ko efter symptom som påminner om dem som mul- och klövsjuka ger.

Och utmed Irlands gräns mot Nordirland patrullerar fortfarande polisen, förstärkt med hundratals militärer, för att upprätthålla importförbudet av alla slags köttprodukter från Storbritannien.

TT-REUTERS ( )