Tusentals står i vårdkö – i onödan

Patienter har rätt till operation - inom 3 månader

NYHETER

Tusentals patienter står i Stockholms operationsköer.

Alla skulle kunna få hjälp inom tre månader - men det känner de flesta inte till.

I stället väntar de snällt. Många över ett år.

- Sjukhusen måste sluta betrakta patienterna som sina. De får lära sig att acceptera att vi är ett serviceorgan åt medborgarna, säger Andres Käärik, landstingsråd (fp) i Stockholms län.

Den som behöver en operation och får remiss till Södersjukhuset blir placerad i deras kö. Där är väntetiden 14 månader för till exempel en höftledsoperation. På Huddinge sjukhus är kön ett år.

Kan välja sjukhus

Samma person kan i stället söka hjälp på Karolinska sjukhuset eller Södertälje sjukhus och få sin operation inom tre-fyra veckor. Men det vet få patienter om.

Vårdgarantin, som återinfördes av den borgerliga landstingsmajoriteten 1998, ger dig rätt till operation inom tre månader. Problemet är att du själv måste tala om att du vill använda dig av garantin och byta till ett sjukhus med kortare kö. Det ska sjukhusen informera om, men det glöms ofta bort.

"Ett fritt vårdval"

- Vi har ett fritt vårdval, men det respekterar inte sjukhusen, säger Andres Käärik.

På Södersjukhusets ortopedklinik väntar 1 735 personer på att få opereras. Ett tiotal av dem avverkas varje dag. Verksamhetschef Erik Elmstedt säger att läkarna informerar så gott de kan.

- Men det kräver mycket administrativt arbete. Och det skylls alltid på vårdpersonalen när reformerna inte fungerar i praktiken.

Köer till höftleds- operation - mellan 3 och 60 veckor

Köer till diskbråcks- operation - mellan 4 och 30 veckor

Åsa Kristoffersson