Bills skandaler hot mot Hillary

Expert: Jag tror inte ens hon blir vald till vicepresident

NYHETER

NEW YORK

Släkten är värst.

Bill Clintons skandaler är på väg att förstöra hustrun Hillary Clintons politiska karriär.

I stället för en smekmånad i senaten tvingas hon dagligen försvara sig mot nya avslöjanden i benådningsskandalen.

Hennes chanser att bli nominerad till presidentkandidat 2004 bedöms nu som mikroskopiska.

Allt är maken Bill Clintons fel. Sista natten som president satt han uppe till långt in på småtimmarna för att avgöra vem han skulle benåda. Uppenbarligen föll omdömet i takt med sömnbristen.

Skandalen har nu fått en sådan omfattning att den fått ett eget namn, Pardongate - "pardon" är det engelska ordet för benådning. Hillary Clinton säger att hon inte deltog i några diskussioner om vem som skulle benådas. Ändå har hon nu dragits in i centrum av skandalen.

Brodern fick fyra miljoner

Delvis tack vare sin egen bror. Hugh Rodham fick fyra miljoner kronor för att författa två nådeansökningar, varav en för en knarkkung.

Misstanken är att Hugh Rodham utnyttjat sitt släktskap med Hillary för att få Bill Clinton - som han brukar spela golf med - att bevilja nådeansökan. Det hjälper föga att Rodham har gått med på att betala tillbaka pengarna.

Tvingas försvara sig

Hillary Clinton hade hoppats på en nystart som senator. Fri från de skandaler som plågat paret hela presidentperioden. Hon ville skapa sig en egen position som politiker, en grund för en framtida nominering till presidentkandidat.

I stället för att lägga fram egna politiska förslag har hon tvingats ägna en stor del av tiden som senator åt att försvara sig och sin man i Pardongate.

Tunga politiska kommentatorer anser att bråket kan förstöra hennes politiska karriär.

- Det är slutet för hennes presidentambitioner, säger Larry Sabato, professor i statskunskap vid Virginia-universitetet. Jag tror inte ens hon blir vald till vicepresident.

Bill Clintons bror Roger är numera också indragen i skandalen. Han gav presidenten en lista på sex av sina vänner som han tyckte borde benådas. När ingen av dem fick nåd pratade han i vredesmod inte med sin bror på två veckor.

Benådade – när Bills vän vädjade

Wolfgang Hansson