Dalaupproret lovar kaos till Vasaloppet

Blockerar vägarna i protest mot dieselskatten

NYHETER

Upprorsmännen i Dalarna hotar med ett gigantiskt kaos kring Vasaloppet nästa helg.

- Många av bönderna och åkarna här ser dagens trafikkaos som en liten generalrepetition, säger en bonde.

- Vi tar till franska metoder och inleder ett nytt uppror mot finansminister Ringholm och dieselskatten, säger en åkare.

Uppretade sportlovsbilister från hela Sverige satt i går i timslånga köer i båda riktningarna på vägarna mellan Sälen och Malung i nordöstra Dalarna.

Ett hundratal demonstranter med traktorer, lastbilar, timmersläp och andra dieselfordon låg i kolonner i max 30 km/tim en stor del av dagen.

Bo Bergsjö från Älmhult var på väg hem från Sälen med familjen och säger via mobiltelefonen:

- Jag ligger på tvåan i 20 kilometer i timmen sedan länge. De vägrar att köra åt sidan och skapar massor av snörök. Jag har försökt polisanmäla dem. Det måste vara en olaglig demonstration utan tillstånd.

Gustav Vasa avrättade ledarna

Det är 468 år sedan de historiska dalaupproren slogs ned 1533. Redan 1524 reste sig bergsmännen i Dalarna mot ökande skatter och pålagor från Stockholm. För att krossa Dalarna som självständig maktfaktor drog Gustav Vasa dit med en här 1533 och avrättade ledarna för upproren.

"Ilskan har nått kokpunkten"

I dag är det finansminister Bosse Ringholm som retar gallfeber på dalkarlarna med dieselskatten som håller på att slå ut många bönder och smååkare.

- Inget här är planerat, vi har inga ledare, snacket har bara spridits vid fikaborden och i byarna. Nu är det nog, det här är en spontan resning, säger en dalkarl.

- När Ringholm sa att han skulle "täppa igen" den helt lagliga möjligheten att bygga om persondieslar till lastbilar, så nådde ilskan kokpunkten i vår by, säger en annan.

- Glesbygdens folk har varit de stora förlorarna i decennier nu. Vi kan inte fortsätta att ta stryk längre, säger en tredje.

Hotet mot Vasaloppet är en realitet.

- Vi är med i EU nu och vi har följt fransmännens kamp. Varför skulle vi inte göra likadant?

Franska protester har tagit skruv

I Frankrike har stora delar av landet helt lamslagits när exempelvis långtradarchaufförer helt enkelt stängt av de största motorvägarna och utfartslederna vid storstäderna.

Flera gånger har den franska regeringen tvingats till reträtter.

Vakthavande Karl-Owe Wästman på Dalapolisen i Borlänge satt lugn i går.

- Vi kan inte hindra dem att köra på vägen. De är inte farliga. Det är de andra som blir farliga och dem kan vi ju inte heller ta bort. Och när upphävde man en demonstration i Sverige senast?

Bengt Michanek