Larmet skrämde inte kunderna

”Det har nog aldrig varit så säkert att äta kött som nu”

NYHETER

Det var dagen efter galna ko-larmet.

Men kunderna trängdes som vanligt vid Stockholms charkdiskar, övertygade om att larmet var falskt och att svenskt kött är lika säkert som vanligt.

Det första misstänkta fallet av galna ko-sjukan i Sverige togs emot med sansat lugn.

På Aftonbladets nätfråga i går svarade en klar majoritet, 66,5 procent, ja på frågan om de fortfarande vågar äta svenskt nötkött. 21,2 procent svarade nej, och resten att de inte bryr sig. Nära 18 000 personer svarade.

Åke Rutegård, vd för Köttbranschens riksförbund, säger att han inte är överraskad av larmet och att prognosen visar på ytterligare tio fall före halvårsskiftet.

Finns det något som oroar?

– Jo, det är klart att vi är oroliga över vad konsumenternas reaktion blir.

Danskarna slutade köpa

Åke Rutegård säger att köttindustrin lärt från Danmark som hade sitt första dokumenterade fall av galna ko-sjukan förra våren. Då minskade konsumtionen raskt med 30–40 procent, men återhämtade sig sedan.

– Det visade sig att myndigheterna hade full kontroll på läget, och vi tror att konsumenterna har förtroende för de svenska myndigheterna också.

På Hemköp i centrala Stockholm är Lars Andersson, 59, ansvarig för köttdisken:

– Jag var orolig över hur kunderna skulle ta det men jag har bara fått en enda fråga.

Han säger att kunderna strömmar till som vanligt, som de alltid gjort under hans 40 år i branschen. I lördagsruschen trängdes stockholmarna för att få ett innanlår av nöt eller några hekto viltfärs.

Laura Kallajoki, 25, la en bit lammkött i varukorgen. Efter uppmärksamheten kring galna ko-sjukan tänker hon mer på vad hon äter.

– Jag har inte köpt annat än svenskt kött de senaste åren, men när man hör det här så börjar man tveka.

”Sverige vet mer än andra länder”

Kompisen Marta Obminska, 21, tror ändå att köttproducenterna anstränger sig lite extra för att inte framstå i dålig dager.

– Det har nog aldrig varit så säkert att äta kött som nu, säger hon.

Flera av dem vi träffade i går är inne på samma linje. I deras ögon är svenskt kött säkert.

– Det är väldigt få bönder som fått kritik. Jag tror att vi i Sverige har bättre hum om hur vi ska kontrollera galna ko-sjukan än andra länder, säger Birgitta Trogensson, 37.

”Vi är bäst i klassen”

Hon får stöd av Marit Paulsen, ansvarig för EU-parlamentets arbete mot kadaver i djurfoder:

– Vi tycker själva och jag tror det faktiskt: vi är bäst i klassen, säger Marit Paulsen.

Ställer du upp på den retoriken?

– Det är mer än retorik. Om du tittar på faktor efter faktor så är vi hyggliga i Sverige. Vi är inte i himlen – dit kommer vi inte förrän vi är döda.

– Men vi har bra sätt att föda upp grisar på, vi klarar oss utan antibiotika, vi har styrsel på salmonellan – vi har mycket som är plus. Låt oss exportera det till Europa. Därför tycker jag det är vår skyldighet att delta i de här kontrollprogrammen och sprida våra erfarenheter.

Peter Grensund