Familjen lättad efter negativt BSE-besked

NYHETER

LAHOLM

Denna gång var det troligen falskt alarm. Det fjärde testet från den slaktade kon från Våxtorp i södra Halland visade ingen BSE-smitta.

I framtiden kommer vi att få se fler fall av falsklarm om galna ko-sjukan, menar LRF:s ordförande Hans Jonsson som lämnade det glädjande beskedet till den drabbade familjen på söndagen.

Familjen, två vuxna och sex barn, följde med ut på gårdsplanen för en kort kommentar efter att de fått beskedet.

- Vi är otroligt lättade, sade de innan de gick in i huset igen för att vila från all uppståndelse.

Detta lär enligt Hans Jonsson inte vara sista gången ett larm visar sig vara falskt.

- Det här kommer att bli en del av en bondes vardag.

Ändå kommer svenska myndigheter att fortsätta att vara öppna med upptäckten av förmodad BSE-smitta. Trots att det kan dröja flera veckor innan det slutgiltiga bekräftelsen kommer från laboratorierna i England.

Grannar vakade

- Vi har diskuterat detta med myndigheter och med jordbruksministern. Men vi har kommit fram till att vi måste ha en öppenhet vad det gäller galna ko-sjukan, säger Jonsson.

Det var i fredags som familjen i Våxtorp av länsveterinären fick beskedet om att ett av deras slaktade djur kunde bära på smittan. Sedan dess har gården varit hårt mediebevakad och familjen har hållit sig inomhus.

För att skydda familjen mot närgångna journalister har grannar och representanter från den lokala LRF-avdelningen slutit upp bakom familjen. Dag som natt har de turats om att vaka i en husvagn som är uppställd vid infarten.

LRF ställde upp

- Jag var här mellan klockan fyra och tolv på natten i går och tre personer har turats om att vaka i natt, berättar grannen Mats Hansson.

Alla känner medlidande. Det är en välskött gård och det är synd att namnet Våxtorp fläckas ner, säger han till TT.

Hans Jonsson anser att det är en del av LRF:s roll att ta hand om de familjer och gårdar som drabbas i framtiden.

Händelserna i Våxtorp ser han som något av en generalrepetition, där myndigheterna både fått testa sina möjligheter att spåra foder och produkter som härstammar från gården.

Orolig helg för jordbruksministern

Jordbruksminister Margareta Winberg är lättad över beskedet att det sannolikt var ett falskt BSE-larm.

Pia Karlsson/TT ( )