Heinz Hopf dog i cancer

NYHETER

Skådespelaren Heinz Hopf är död - han blev 67 år gammal.

- Han hade det svårt sista tiden, men han visste att strupcancern skulle besegra honom, säger livskamraten sedan 20 år, Ulf Jansson i Åkersberga.

- 1963 lärde han mig att älska Barbra Streisand, säger Sven Wollter.

Heinz Hopf gjorde kometkarriär efter elevåren på Dramatens elevskola på 50-talet. Han sågs på Dramaten och tv-teatern, blev tonårsidol och gjorde ett femtontal filmer. Heinz Hopf styrka var att med små medel göra starka intryck.

- Han var en stor konstnär. Vi jobbade mycket ihop på 60-talet och sedan i Varuhuset på 80-talet. Heinz var otroligt mångsidig med sina fint mejslade karaktärer. Oerhört ambitiös. Och som människa litet hemlighetsfull, säger Christina Schollin.

Utbildade sig till läkare

1975 lämnade Heinz Hopf scenen för att senare studera till läkare.

- Han tog alla tentamina med glans, men drog sig sedan undan. Han ville ha lugn och ro, sitta med sina blommor och växter, med böckerna i matematik och kemi och allra bäst var de klara nätterna i Smålandstorpet där han i kikaren studerade stjärnorna, säger Ulf Jansson.

Skådespelerskan Harriet Andersson:

- Vi gjorde bland annat Älskande par ihop. Det var en märklig man, en stor skådespelare. Vi hade väldigt roligt ihop.

Monica Nielsen spelade med i Varuhuset, där Heinz Hopf gjorde en tillfällig comeback 1985.

- Han var väldigt intelligent - och snygg. Och lika bra i bridge som på piano. Han gjorde helst kufiska figurer - spelade hellre demon än förste älskare.

I Aftonbladet 1988 sade Heinz Hopf:

- Jag tyckte inte om att stå på scenen. Det var hemskt. Jag led av scenskräck år ut och år in. Det var ett misstag att jag blev skådespelare.

Sven Wollter jobbade ihop med Heinz Hopf på 60-talet.

- Vi spelade på Vasan. Han hade närvaro, intensitet och originalitet. Han var en unik begåvning och vi hade trevligt på krogen. Det var ett sorgligt men strongt beslut att lämna scenkarriären.

Hade en stark utstrålning

Jan-Olof Strandberg, tidigare Dramatenchef, spelade med Heinz Hopf i Shakespeares Trettondagsafton 1975.

- Han var en helt öppen känslomänniska. Han kunde svänga våldsamt och skapade verkligen spänning på scenen med sin utstrålning.

Han gjorde både film, tv och teater

Bengt Michanek

ARTIKELN HANDLAR OM