Två dömda för brott mot mänskligheten

NYHETER

En före detta politiker dömdes på måndagen till 25 års fängelse för brott mot mänskligheten.

Domen avkunnades av FN:s krigsförbrytartribunal i Haag efter en 20 månader lång rättegång.

Dario Kordic, 40, är den hittills högst rankade civilperson som ställts inför domstolen. Han var vicepresident i den självproklamerade bosnienkroatiska staten och partiledare i sin hemstad. Kordic gav sig själv titeln överste, men hade aldrig någon militär grad. Nu dömdes han för bland annat förföljelser, tolv mord och fängslande av civila under krigsåren 1991-94.

Mario Cerkez, bosnienkroatisk milisbefälhavare, dömdes till 15 års fängelse för att ha lett anfall och massakrer mot muslimska byar. Han dömdes som ansvarig för 15 mord.

Åklagare hade krävt livstids fängelse för bägge. Enligt en första kommentar till domen sade åklagarna att den "lindriga" domen inte motsvarar de svåra brott bägge anklagats för.

Den värsta massakern inträffade i byn Ahmici den 16 april 1993. Kroatisk milis stormade in i muslimska hus och sköt ner hela familjer, kvinnor och små barn.

Husen brändes sedan och de som överlevt skottlossningen dog i lågorna. Av de 356 muslimer som bodde i byn innan anfallet fanns inte en enda kvar. Inga av de kroater som bodde i byn skadades.

Enligt rätten har Kordic medverkat vid planering och organisation av både detta och andra dåd i den systematiska kampanj som syftade till att driva ut muslimer från de delar av Bosnien som Kordics parti ville skulle anslutas till den självutnämnda Bosnienkroatiska staten.

- Även om ni bara var en politiker så deltog ni, lika säkert som om ni själv tryckt på avtryckaren, sade den brittiske domare Richard May.

Nätet dras åt kring Milosevics män

Caroline Olsson