”Alltför mycket i världen är vidrigaste o-mening”

NYHETER

Webbprästen Lars Collmar liknar Gud vid en frustande glad barnmorska med blod upp till armbågarna, och tycker att man ibland borde fråga Gud hur han mår. Läs chattsammandraget där Collmar berättar hur han själv känner inför döden.

Foto: Lotte Fernvall
”Att lära sig böner utantill är inte omöjligt, bara tråkigt” säger Lars Collmar till en konfirmand.

Lars Collmar säger: Hej och välkomna att chatta. Jag ska försöka svara så gott jag kan.

Mathias14 säger: Hej....Jag ska konfirmeras i sommar , och jag undrar måste man ta nattvarden? -- Hur smakar vinet?

Lars Collmar säger: Vinet är vanligt portvin. Och vill man så kan man bara doppa oblaten i vinet. Måste och måste... Det är ett sätt att smaka Gud, trokyrkan. Och har man chansen så ska man väl ta den. Att gå till nattvarden behöver inte alls hetyda att du är säker på vad du tror.

Jonas säger: Tack för att du delar med dig av dina tankar och funderingar - inte minst för "Outgrundligt sa gamen". Vad är gud för dig?

Lars Collmar säger: En frustande glad barnmorska med blod upp till armbågarna som hela tiden drar fram nytt liv.

lotta säger: Vad tycker du att man kan få för stöd ioch med att man har en dotter som är svårt sjuk (Hjärntumör)?

Lars Collmar säger: Stödet att våga erkänna för sig själv hur svårt det faktiskt är.

Jonas säger: Jag och min flickvänn planerar att gifta oss. Jag är kristen - hon är övertygad ateist. Kan man ha en präst på ett utomhusbröllop utan att ordet gud nämns. Svårt att kompromissa i en sådan fråga...

Lars Collmar säger: Kan nog vara lite svårt eftersom prästen är skyldig att följa handboken. Går det inte att kompromissa på annat vis, t.ex. om vad Gud betyder för de olika parterna?

Mathias14 säger: Kan man göra nåt för att inte sakna min döda Farmor och Farfar och Morfar ? Jag saknar dom så mycket........

Lars Collmar säger: Gud är Gud för de levande, inte för de döda, säger Jesus. För honom lever de. Hälsa till dem genom Gud. Jag tror han framför hälsningen.

cazzandra säger: vad tror du händer efter döden??

Lars Collmar säger: Vet inte. Men lite likt vad som hände efter mammas mage. Något mycket större, något mycket annorlunda.

ulrika K-F säger: Hej! Läser och använder Dina böcker o material mycket (arbetar som förs.ped). Utgår Du alltid från Dig själv när Du skriver eller testar Du tankesättet på ungdomar?

Lars Collmar säger: Jag utgår väldigt mycket från mig själv, men testar en del på egna barn också.

diskuterapolitik.f2s.com säger: hur mycket kan präster uttrycka sig om sina politiska åsikter?

Lars Collmar säger: Det vore väl hemskt om man inte fick säga vad man tänker. Bara jag vet, och andra vet, att det är mina åsikter inte kyrkans.

Styrbjörn Lovattnet säger: * ber en bön * och det brukar vara Fader Vår. Men den börjar bli lite uttjatad. Har du något tips på en bra bön?

Lars Collmar säger: Inte direkt. Kanske bara "Ja-a, du Gud. Vad gör vi nu då?" eller "Hur mår du Gud?".

Kalle säger: Hej! Jag har en fråga, är du född på nytt, som man säger som kristen?

Lars Collmar säger: När jag döptes tre månader gammal, tror jag. Det här är en teologisk mina/grälfråga.

viktor säger: är du rädd för att dö?

Lars Collmar säger: Egentligen inte. Däremot är jag rädd för ett otäckt långsamt döende. Själva döden är jag mer nyfiken på.

Sarah säger: Vad tycker du om föreningar såsom Livets Ord går ut på att skrämma folk till en gudatro ? att skrämma folk

Lars Collmar säger: Jag tycker aldrig om att man försöker skrämma folk till tro. Tro handlar om kärlek. Det går inte att skrämma folk att älska.

diskuterapolitik.f2s.com säger: Vad tycker du om personer som Marilyn Manson?

Lars Collmar säger: Vem är det? Jag är bättre på Marilyn Monroe - henne gillar jag!

Katrin säger: Jag har en ganska svag tro, tror du att den blir starkare när man blir äldre ?

Lars Collmar säger: Är Gud verklig och du vill bli bekant med Gud, tror jag att ni vartefter blir mer bekanta. Låt det gå i sin egen takt.

diskuterapolitik.f2s.com säger: Har du någonsin funderat på något annat yrke än inom kyrkan?

Lars Collmar säger: Ja, litteraturhistoriker, bibliotekarie, revyförfattare (lite författare är jag väl dessutom!).

Mathias --- 14år säger: Till konfirmationen ska vi lära oss Fader vår , och den andra långa pontus pilatus , Men det är omöjligt att lära sig dom , :o) - Hur ska man bära sig åt ?

Lars Collmar säger: Kör hårt! Det är inte omöjligt - bara tråkigt.

Hanna säger: Kan man göra något mot dödsångest?

Lars Collmar säger: Acceptera den tror jag. Det man får känna är inte lika skrämmande som det man inte får känna men känner ändå.

finskaflickan säger: När ni nu pratade om nattvard! Jag har svårt att tro prästen när han förklarar mina synder förlåtna... Har du något förslag på något?

Lars Collmar säger: Du kommer att ha lättare att förstå det när du får egna barn tror jag. Man bara älskar dem. Inte vill man tjafsa om deras synder.

Trollet säger: vaför känner vi 60talistar inte samma samhöre med kyrkan som våra föräldrar gjorde jag är uppfostrad att gå till kyrkan varje söndag .men jag uppfosrar inte mina barn så det känns nästan som dom inte hör hemma i våran gammla kyrka

Lars Collmar säger: Nej, kanske det. Kyrkan har väl äntligen tappat det sista av makten i att tvinga människor att vara med. Det är bra. Sen kanske man behöver några decennier för att upptäcka att man vill vara med. Om man vill.

viktor säger: har du barn och isånnafall läser (läste) du biblen för dem?

Lars Collmar säger: Jag har massor av barn - totalt åtta stycken. Jag har aldrig läst bibeln för dem faktiskt. Men jag har berättat mycket utifrån bibeln.

christer säger: Jag undar om du "tror" på det övernaturliga och om du har varit med om ngn sådan upplevelse själv? Om vi fortsätter ett liv efter döden skulle det då inte vara möjligt för oss att på ngt viss medela/hjälpa de man tycker om som fortfarande lever??

Lars Collmar säger: Förmodligen möjligt. För mig är det som liv i yttre rymden, jag tror det kan finnas. Men tror inte jag någonsin får kontakt med det.

Hanna säger: Varför tror du att fler tappar tron på en slags gud samtidigt som tron på ockulta saker ökar?

Lars Collmar säger: Delvis kanske lusten till genvägar, häftiga hanterliga gudar slår möjligen bättre än denne outgrundlige Gud som man aldrig blir färdig med.

Micke säger: Hej Lars, vet du vad det är för skillnad mellan den katolska kyrkan och den protestantiska kyrkan?

Lars Collmar säger: Likheterna är större än skillnaderna. Men vi tror inte att påven är Guds ställföreträdare såsom väl katolikerna tror.

Jonas säger: Vad ska du göra innom den närmaste framtiden?

Lars Collmar säger: Börja på en bok som borde varit färdig i somras.

Trollet säger: behöver inte kyrkan bli en nypa mer av nutid

Lars Collmar säger: Absolut. Gud landar alltid i "vår" tid. Kyrkan ska gestalta det.

Mange säger: har du varit präst länge?

Lars Collmar säger: Snart 22 år.

Bill säger: Är alla gudar samma gud eller?

Lars Collmar säger: Jag tror det finns högst en gud. Sen kan vi beskriva denne gud mer eller mindre klantigt. Men det som är Gud går aldrig riktigt att beskriva.

diskuterapolitik.f2s.com säger: vad har du för åsikter om islam?

Lars Collmar säger: Kusiner i tron. Vissa delar vildvuxna som kyrkan för några hundra år sedan. Vissa delar med oerhörda djup.

Maria säger: Det sista året har vår familj drabbats av den ena prövningen efter den andra. Vad har du för råd till mig när jag känner att marken gungar?

Lars Collmar säger: Det finns inga bra råd. Men att tala med nån man litar på är alltid bra. Det är tillåtet att skälla ut Gud, förresten.

diskuterapolitik.f2s.com säger: vad tyckte du om jonas gardell och eccohomo utställningen...?

Lars Collmar säger: Jonas Gardell är en underbar artist, provocerande på ett sätt som kan vara nyttigt. Eccehomo-utställningen var betydligt mildare men tycks ha rört om massor av känslor ändå. Får man tänka sig människan Jesus så mänsklig? Jag menar att man får! Sen är det en annan sak att jag inte tror att Jesus var bög. Egentligen rör det mig inte.

Ior säger: Jag funderar på att söka "Religionsvetenskapliga programet" på universitetet...men jag är inte troende men intresserad Skulle du säga att jag kastar bort dom åren i så fall?

Lars Collmar säger: Absolut inte. Du lär dig åtminstone massor av hur männsikor tänker och känner.

jesus säger: För eller mot monarki?

Lars Collmar säger: Mot, lite vänligt, slött.

Jonas säger: Motståndet mot kvinnliga präster har minskat, men tror du att det kommer att dö bort innom snar framtid?

Lars Collmar säger: Nej.

sonja säger: Hur ska man kunna hitta meningen med något som på så många sätt verkar godtyckligt och tomt?

Lars Collmar säger: Sök direktkontakt! Fråga om där finns nån och vad den i så fall vill.

ulrika K-F säger: Vad tycker Du om vigsel av homosexuella? Att Homosexuellas rätt eller orätt att få adoptera barn ??

Lars Collmar säger: Jag tycker vigsel är bra. Och jag kan tycker homosexuella ska ha rätt att prövas som adoptivföräldrar i helfigur.

Evva säger: Vad tror du att gud har för mening när han "rycker" ett barn ifrån sina föräldrar?

Lars Collmar säger: Ingen mening alls. Allt för mycket som sker i världen är vidrigaste o-mening.

Mirjam säger: Jag blir ibland trott pa vissa "Svenska kyrkor" frikyrkor verkar ha en mer personlig kontakt med Gud och har inte lika manga ritualer. Vad tycker du om det?

Lars Collmar säger: Det ligger något i det. Fast ibland kan det vara skönt att vila i ett ritual. Det kan bli något kladdigt över det alltför subjektiva i en gudstjänst.

Ior säger: Tror du på evulitionen eller skapelseberättelsen?

Lars Collmar säger: Jag tror självklart på evolutionen. Och jag tror skapelseberättelsen är en lyrsik hyllning till Gud som skapare, inte ett referat hur skapelsen gått till.

diskuterapolitik.f2s.com säger: vad har du för hobbys, förutom religion och läsa böcker?

Lars Collmar säger: Sova!